17 Ιουν 2016

Η «προίκα» του επικαιροποιημένου Μνημονίου


Τέσσερις θερινές εκκρεμότητες («μικρές» κατά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά μάλλον θερμές πολιτικά) τρεις «ουρές» στο ασφαλιστικό και στα ειδικά μισθολόγια κι ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων αφήνει προίκα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.


 Το επικαιροποιημένο (ή «συμπληρωματικό», όπως αναφέρεται στο αγγλικό κείμενο της Κομισιόν) Μνημόνιο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ και αποτελεί το διαβατήριο για την σημερινή απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

Αποτελεί όμως και τον, δύσκολο, οδηγό πλεύσης της κυβέρνησης κατά τους επόμενους μήνες, έως το ραντεβού του φθινοπώρου για την δεύτερη αξιολόγηση και τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά.

Το Ελληνικό και το Υπερταμείο

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζει, κατ’ αρχάς, ρητά τους 4 σταθμούς του καλοκαιριού, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου των προαπαιτούμενων των 5,4 δισ. ευρώ:

*Ελληνικό: 'Εως το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να κυρώσει στη Βουλή τη σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού, προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση.

*Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Εντός του Ιουνίου επίσης θα πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους δανειστές στον ορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο στη συνέχεια θα επιλέξει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Η υποχρέωση αυτή συνοδεύεται από την, εύγλωτη, επισήμανση της Κομισιόν, ότι η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη, «εάν η διακυβέρνηση του νέου Ταμείου προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις». Κοινώς, συστήνει με διπλωματικό τρόπο, να κατοχυρωθεί νομικά το ακαταδίωκτο των μελών της διοίκησης του Ταμείου – μια προοπτική, που συναντά έντοντες αντιδράσεις και αντιστάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

*ΟΤΕ: 'Εως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ, που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο (6% άμεση συμμετοχή και 4% μέσω του ΙΚΑ).

*Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νομοθεσία για τη νέα δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι «ουρές» του ασφαλιστικού

Πέραν των εν λόγω εκκρεμοτήτων, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει και τρία ανοιχτά μέτωπα στο ασφαλιστικό:

*Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης – δηλαδή, να καταργηθούν οι εξαιρέσεις σε τουριστικές περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, καθώς και να μειωθούν οι εκπτώσεις για πληρωμές πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

*Εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή στο καθεστώς όλων των προνοιακών επιδομάτων, με πρώτα τα οικογενειακά επιδόματα.

*'Εως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή και ενοποίηση των κανόνων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, χωρίς αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ειδικά μισθολόγια

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, επίσης, ότι έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. Εξ αυτών, τα 100 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν το 2017 και άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Αναλυτικά:

*'Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων (ενστόλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών κ.λπ.) με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2017.

*'Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να αναθεωρηθούν και τα επιδόματα και οι μη μισθολογικές παροχές που έχουν τα ειδικά μισθολόγια.

*'Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα επιδόματα που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο επίσης και με επιτάχυνση των ρυθμών από τον Σεπτέμβριο, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ορίζει, ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να μεταφέρει στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και νέα ομάδα κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμφωνηθούν από κοινού με τους δανειστές.