2 Ιουν 2016

Δ. Ραψωματιώτης: "Δεν πρεσβεύω μόνο την αλλαγή σελίδας στον θεσμό του Επιμελητηρίου, αλλά την αλλαγή όλου του βιβλίου δεδομένων"


 Ο Δημήτρης Ραψωματιώτης ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Μόνο που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σε μια διαφορετική προσέγγιση: Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές. Όπως ο ίδιος τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του: «Προτείνουμε κάτι δύσκολο. Ένα ενιαίο και μοναδικό ψηφοδέλτιο...

 Ο καθένας μας μπορεί προφανώς να κρατήσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τα πιστεύω του, όμως ως επιχειρηματίες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, απεναντίας πρέπει να ενωθούμε, για να δώσουμε μια άλλη δυναμική στο επιμελητήριο! Χρειάζεται αυτή η δυναμική για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις».
 
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, καταθέτει πέραν των άλλων και το όραμά του για ένα Επιμελητήριο εναρμονισμένο στη νέα εποχή με διαφορετικό προφίλ και προσέγγιση στον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Κορινθία.


-Κύριε Ραψωματιώτη είστε ο πλέον αρμόδιος, να μας ενημερώσετε για το πώς πάει η ανακύκλωση στο νομό μας; Ο κόσμος ανταποκρίνεται; Οι δήμοι λειτουργούν ολοκληρωμένα σ’ αυτό το πλαίσιο;
 

Kύριε Βαλασόπουλε, έχω πει πολλές φορές ότι το σύστημα της ανακύκλωσης στην Κορινθία βασίζεται στη φιλοτιμία ορισμένων, λίγων δυστυχώς, πολιτών και των εργαζομένων των Δήμων. Υπάρχουν ακραίες καταστάσεις στα υλικά που παραλαμβάνουμε.
Υπάρχουν παρτίδες με πολύ καλά διαχωρισμένα υλικά, άδεια και απόλυτα καθαρά, αλλά υπάρχουν δυστυχώς και πάρα πολλά μη ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους, οργανικά, αποφάγια, ακόμα και ψόφια ζώα. Οι Δήμοι λειτουργούν, δυστυχώς, έχοντας να επιλύσουν πολύ σοβαρά προβλήματα και η ανακύκλωση δεν αποκτά το επίπεδο σοβαρότητας που της αρμόζει.

 
-Αναφορικά με το ΣΔΙΤ που από ό,τι φαίνεται θα υπογραφεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ποια είναι η γνώμη σας; Ποιες βελτιώσεις θα μπορούσαν να επέλθουν στην διαφαινόμενη συμφωνία; Γιατί πιστεύετε ότι τελικά τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που προωθούσε η κυβέρνηση δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος για να υλοποιηθούν;
 

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι ένα ζήτημα που έχει περάσει από πολλά στάδια, άλλα πραγματικά και άλλα επικοινωνιακά. Ανεξάρτητα από τα θετικά ή τα αρνητικά του, επί της παρούσης είναι η λύση που έχει προχωρήσει περισσότερο.
Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν πως υπάρχει τόσο η πίεση από το εξωτερικό για να προχωρήσουμε αυτά τα θέματα, όσο και οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων τεχνικών εταιρειών στη χώρα μας με την πολιτική, ο οποίες είναι διαχρονικές.
Ωστόσο, τα τελευταία επίσημα δεδομένα είναι πως το ΣΔΙΤ προχωρά από τη μία πλευρά, προχωράνε και όποιοι Δήμοι μπορούν ,από την άλλη.
Ως προς τις βελτιώσεις, νομίζω ότι θα πρέπει ν’ αποτελεί βασική προϋπόθεση η αξιοποίηση των όποιων υπαρχόντων εγκαταστάσεων και επαγγελματιών του χώρου, στην Πελοπόννησο.

 Τα τοπικά σχέδια δεν έχουν μελετηθεί συνολικά, δεν περιλαμβάνουν όλα τα στάδια από την αρχή μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.
 
-Πολλές φορές στο παρελθόν έχετε αναφερθεί στον πόλεμο που γίνεται στο ΚΔΑΥ. Πιστεύετε ότι ακόμη συμβαίνει αυτό; Και για ποιους λόγους; 


 Είναι αλήθεια ότι ενοχλούμε.
Σε αυτές τις εποχές το να είμαστε οι μόνοι που δίνουμε νόμιμη λύση ενοχλεί, το να είμαστε η εταιρεία που προσλαμβάνει, ενοχλεί, που πληρώνει τις υποχρεώσεις της, ενοχλεί και πολλά άλλα ακόμα ενοχλούν.
Πλέον ο πόλεμος είναι οργανωμένος και συστηματικός, όμως εμείς έχουμε πολλούς πραγματικούς φίλους και η πλειονότητα μας εμπιστεύεται.
Αυτός είναι ο λόγος που αντέχουμε και αυτή είναι η σιγουριά που μας κάνει ν’ αναπτύσσουμε τις δράσεις μας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.


-Δηλώσατε πρόσφατα πώς είστε έτοιμος να ηγηθείτε ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για τις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου. Ποια είναι γνώμη σας για το θεσμό του Επιμελητηρίου όπως λειτουργεί σήμερα; Ποιες είναι οι αδυναμίες του;
 

Κύριε Βαλασόπουλε, χαίρομαι που την πρώτη συνέντευξη η οποία αφορά το Επιμελητήριο και τις προσωπικές μου φιλοδοξίες, την δίνω σε μια εφημερίδα που εκδίδεται στο Δήμο μου. Εδώ δηλαδή που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στη Στιμάγκα που κατοικώ, στο Βραχάτι, εδώ που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά ως οικογένεια.
Το επιμελητήριο είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός για κάθε νομό. Σήμερα λειτουργεί με βάση τη λογική και τη φιλοσοφία του επιχειρηματικού μοντέλου που μέχρι τώρα ίσχυε στη χώρα μας από τη μία, και τη λογική και φιλοσοφία της πολιτικής από την άλλη. Πολιτική που ήθελε το καθετί να ελέγχεται, να καθοδηγείται και όχι να πρωτοπορεί και να κατευθύνει.


-Ποιο είναι το όραμά σας για τον επιμελητηριακό θεσμό; τι πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε ή να προσφέρετε ώστε να βοηθήσετε τους επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που λειτουργούν σήμερα.
 

Δε θ’ αναφερθώ στις μέχρι τώρα παθογένειες, ούτε του επιμελητηρίου, ούτε της οικονομίας, αλλά ούτε της κοινωνίας… θα πω μόνο πως εκείνο που πρεσβεύω είναι όχι μονάχα την αλλαγή της σελίδας αλλά την αλλαγή όλου του βιβλίου δεδομένων!
Όλες οι συνθήκες επιβάλλουν νέο επιχειρηματικό μοντέλο στη χώρα μας. Ο επιχειρηματίας με το πούρο, τα ακριβά αυτοκίνητα, ο απρόσωπος και απόμακρος επιχειρηματίας, δε μπορεί να σταθεί πλέον πουθενά.Η κατάρρευση και των μεγάλων επιχειρήσεων είναι μπροστά μας.
Το κοινωνικό προφίλ του επιχειρηματία του μέλλοντος είναι εκείνο που θα δώσει διέξοδο και ανάπτυξη. Η νέα μορφή της συνεργατικότητας θα δώσει λύσεις, οι επενδύσεις πλέον θα γίνουν στην αξιοποίηση κτιρίων, μηχανημάτων, εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επιστημόνων, όπου ο καθένας με τη συμμετοχή του αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης και προφανώς και το κομμάτι της ανταμοιβής που του αναλογεί.
Έτσι, δε χωρούν οι διαχωρισμοί, οποιασδήποτε μορφής. Γι αυτό, και δεν πρεσβεύω κανενός είδους διαχωρισμό. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι εκείνο που με εκφράζει και εκείνο το οποίο υπηρετώ στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Στοχεύω στην αλλαγή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον θεσμό και όχι στον θώκο.
Είμαι ευτυχής, που πολλοί επιχειρηματίες μου εκφράζουν ιδία άποψη δηλώνοντας έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό μου.
Αποτελεί δε, δεν σας κρύβω εν κατακλείδι, και ενός είδους δικαίωση προσωπική, αφού μιλώ για αυτήν την αλλαγή φιλοσοφίας τα τελευταία 15 χρόνια, με κρίσεις και επικρίσεις, αλλά ήγγικεν τώρα η ώρα το όραμα να πραγματωθεί.
 

gnomipoliton.wordpress.com