27 Μαΐ 2016

Δημόσιο: Μεταθέσεις, μετατάξεις, μισθοί και επιδόματα – Αλλάζουν όλα για τους δημοτικούς υπαλλήλους


Με τον τίτλο Ρύθμιση ΟΤΑ και άλλες διατάξεις το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αλλάζει τον χάρτη για 80.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση...

 


Εννιά αλλαγές περιλαμβάνονται σε αυτό:
- Μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων από και προς τους Δήμους.
- Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που μετατάσσονται.
- Μεταφορά προσωπικού των προς κατάργηση ΝΠΔΔ ΔΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ στους Δήμους.
- Τοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων
- Μέσα ατομικής προστασίας δημοτικών υπαλλήλων
- Καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
- Δημοτικά τέλη και οικονομικά ΟΤΑ
- Δημιουργία μητρώου ανθρώπινου δυναμικού
- Διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για έκδοση διαβατηρίων


Με εκατοντάδες φορείς και επιχειρήσεις των ΟΤΑ να βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάργηση το προσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας μάλιστα την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει μάλιστα η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

 
Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.