25 Απρ 2016

Η πραγματικότητα και η ΝΔ


Κώστας Καναβούρης
Πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις εναντίον της πραγματικότητας… και η πικρή πραγματικότητα έδειξε ότι το τραγικό σύστημα που έδρασε επί δεκαετίες προς ίδιον και μόνον όφελος το έπραξε αδίστακτα και επιτυχώς. Αποτέλεσμα; Η πραγματικότητα που ζούμε και την οποία...


 και πάλι το ίδιο σύστημα που μας έφερε μέχρι εδώ, προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Και έτσι αναπόφευκτα, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων κάνει αυτό που ήξερε και ξέρει πολύ καλά: δρα εναντίον της πραγματικότητας «σαν ένα παιδί που γεννήθηκε τα μεσάνυχτα και όταν βγει ο ήλιος, νομίζει, ότι το χθες δεν υπήρξε ποτέ» κατά πως λέει και η κινέζικη σοφία.

Με άλλα λόγια κάνει τον κινέζο, μπροστά στα προβλήματα που δημιούργησε και τα ρίχνει στους άλλους λες και αυτή η χώρα έπεσε από τον ουρανό.


Αυτό κάνει, ας πούμε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνοώντας (ή κάνοντας πως αγνοούν) το ένα φιάσκο που διαδέχεται το άλλο (εκλογή αρχηγού, ιλαροτραγωδία της ΟΝΝΕΔ) όσον αφορά τα του οίκου τους. Και το κάνουν, επειδή γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι δεκτική στις εναντίον της πράξεις. Μπορείς να την παραποιήσεις, μπορείς να την διαστρεβλώσεις, μπορείς να την αποκρύψεις (το θηριώδες τρίγωνο, πολιτικοί, τράπεζες, ΜΜΕ γνωρίζει καλά τη βρώμικη δουλειά), μπορείς και τι δεν μπορείς. Θαύματα μπορείς να κάνεις, αφού πάντοτε όταν αναποδογυρίζεις το άσπρο, από κάτω υπάρχει το μαύρο και τούμπαλιν.

Ένα μονάχα δεν μπορείς να κάνεις με την πραγματικότητα: να την επινοήσεις. Δεν γίνεται να την επινοήσεις, δεν γίνεται να την εφεύρεις.

Αυτό η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζουν, να μην το αντιλαμβάνονται. Και γι αυτό καταφεύγουν στην πεπατημένη των κενολογιών, των χειρονομιών στο πουθενά, στις ένδοξες μεγαλοστομίες που αδυνατούν να αποκρύψουν την ένδεια των αληθινών προτάσεων. Εκτός κι αν αποτελούν πρόταση τα ουρλιαχτά (με το συμπάθιο) για εκλογές και τα προσκλητήρια για «πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας» που απεύθυνε από του βήματος του συνεδρίου της ΝΔ ο αρχηγός Κυριάκος.

Μα στο θεό τους. Έγινε ο κακός χαμός μέχρι το συνέδριο, η ΝΔ έφτασε στο χείλος της διάσπασης (λόγω πασιφανών ιδιοτελών και προσωπικών συμφερόντων τα οποία, ήταν επίσης εκείνα που εμπόδισαν εν τέλει τη διάσπαση, διότι περί συγκροτημένης πολιτικής και ιδεολογικής πρακτικής ούτε λόγος να γίνεται), και στο τέλος της μέρας μας προέκυψε ως πρόταση η «πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας».

Α, ναι το εγερτήριο σάλπισμα του αρχηγού Κυριάκου να πάρουνε τις γυναίκες από τον Τσίπρα.

Με άλλα λόγια στην κοσμάρα τους. Γιατί η πραγματικότητα όπως και η ζωή είναι αλλού. Είναι σκληρή, με τη σκληρότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν και εκμεταλλεύτηκαν. Είναι οδυνηρή, με την οδύνη που οι ίδιοι δημιούργησαν απομειώνοντας τόπο κι ανθρώπους. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αυτό κανένας Κυριάκος και κανένα συνέδριο δεν μπορεί να το αλλάξει.

Γιατί το μόνο που μπορούν να προσφέρουν, είναι ο εφιάλτης των πεπραγμένων τους. Που κι αυτά στην πραγματικότητα ανήκουν.

 

ΠΗΓΗ: ArtiNews