4 Μαρ 2016

Τους πήρε 8 ώρες για να διαφωνήσουν! Απέτυχαν να βγάλουν "λευκό καπνό" σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όσο το προσφυγικό


Σε μόλις πέντε λέξεις μπορεί να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών: Πολύ κακό για το τίποτα. Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης χρειάστηκαν περισσότερες...
 
 από οκτώ ολόκληρες ώρες για να συμφωνήσουν ότι... διαφωνούν! Η αποτυχία αυτή των πολιτικών αρχηγών έχει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εφόσον σήμερα διακυβεύονταν οι τύχες ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος όπως το προσφυγικό.Η συναίνεση πήγε... περίπατο και ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό χωρίς την υποστήριξη που επιθυμούσε να έχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε η ανακοίνωση της Προεδρίας, με τις υπογραφές όλων, πλην των κ.κ. Κουτσούμπα και Λεβέντη.
Το χρονικό του "ναυαγίου"

Οι πληροφορίες  για τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφεραν από νωρίς πως η συναίνεση έμοιαζε απίθανη.
Η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος... ναυάγησε παρόλο που οι περιστάσεις τουλάχιστον... το απαιτούσαν

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος που αποχώρησε στις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή πέντε ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Αυτό σήμαινε αυτόματα πως δεν θα εκδίδονταν κοινό ανακοινωθέν, αφού είχε αποσαφηνιστεί από όλες τις πλευρές πως αυτό θα γινόταν μόνο σε περίπτωση που συμφωνούσαν όλοι οι αρχηγοί.

Στην συνέχεια, όσοι απέμειναν προσπάθησαν να συμφωνήσουν έστω σε... όσα μπορούσαν, ούτως ώστε να εκδοθεί μία ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις υπογραφές τους.
Αυτή που επίσης θα λείπει είναι και του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είχε θέσει -ξανά- το ζήτημα σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης κι εφόσον δεν εισακούστηκε, δεν θα υπογράψει.

Για την ακρίβεια όχι απλά δεν εισακούστηκε, αλλά όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, η μοναδική ψήφος υπέρ του αιτήματός της Ένωσης Κεντρώων, ήταν αυτή του προέδρου της... Κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο Δημ. Κουτσούμπας αποχωρώντας από την συνεδρίαση, αφού με αρκετό... φαρμάκι δήλωσε πως "η πάγια τακτική του κυρίου Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική"...