17 Φεβ 2016

Νέα νάρκη από το ΔΝΤ: Ζητά πώληση όλων των κόκκινων δανείων


Nέα νάρκη στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ απαιτώντας, σύμφωνα με το Bloomberg, πλήρη απελευθέρωση στις πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαίους δανειστές και το Ταμείο για το θέμα της ελάφρυσνης του...
 
 ελληνικού χρέους. Κατά τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ αξιώνει μάλιστα την πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μηδέ των στεγαστικών εξαιρουμένων)  και προειδοποιεί, ότι ίσως χρειαστούν και περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Το νέο μήνυμα ακαμψίας από το ΔΝΤ έρχεται, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, να θέσει σε βάση πολιτικής διαπραγάτευσης την αξιολόγηση με στόχο την ολοκλήρωσή της εντός του Μαρτίου.

Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαίρεση (ή τουλάχιστον το «πάγωμα») των στεγαστικών δανείων απο την πώληση σε ξένα funds.

Σταθάκης: Θελουμε μακρά μεταβατική περίοδο

O υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας επίσης στο Bloomberg, δήλωσε σήμερα, ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι, πως έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων... Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδος για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της προβλέπει την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά οι προϋποθέσεις αυτής της προστασίας παραμένουν θέμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναφέρει το Bloomberg. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πώληση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης ο Γιώργος Σταθάκης είπε, ότι «έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση σε δύο εβδομάδες», ενώ πρόσθεσε, ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν συμφέρει κανέναν.