26 Φεβ 2016

Εξωτερική πολιτική, ο λύκος φιλάει τα πρόβατα!

  
Το μόνο παράλληλο πρόγραμμα  στη μνημονιακή πολιτική, που με συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι αυτό της εξωτερικής πολιτικής.
Η ενσωμάτωση, από τον υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, του συνόλου των χειρισμών του, στις ΝΑΤΟικές επιταγές, αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε εθνικά αδιέξοδα – πιθανά πιο επιβλαβή και από αυτά της οικονομικής πολιτικής!

 
 Με μια πρόσκληση, που  μοιάζει περισσότερο, με παραγγελία που δίνει ο παραλήπτης, εγκαθίσταται στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που ηγεμονεύουν οι Αμερικανοί.

Η ενέργεια αυτή επισφραγίζει το σύνολο των κινήσεων, που έχουν προηγηθεί από το ΥΠΕΞ το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο υπουργός Εξωτερικών, εφαρμόζει φιλοατλαντική πολιτική, που σέβεται απόλυτα και ενισχύει το συσχετισμό δυνάμεων, που επικρατεί στην περιοχή.

Λίγες ημέρες, μετά τις εκλογές (Γενάρης 2015) ψηφίζει (διαφοροποιούμενος συριζαίικα) τις κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας (για τη…δημοκρατία στην Ουκρανία), που βλάπτουν τα συμφέροντα της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Ακολουθεί η… ενθουσιώδης συμμετοχή του κ. Ν. Κοτζιά στη γιορτή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας, με συμπεριφορά νεοφώτιστου επαρχιώτη συγγενή έτοιμου για όλα. Ασπάζεται και τραγουδά το ΝΑΤΟικό δόγμα.  We are the champion … «Είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά/ Είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα»

Ακολουθεί η υποβάθμιση παραδοσιακών, προοδευτικού χαρακτήρα, συμμαχιών της χώρας στην περιοχή. Αντί Παλαιστίνη, Ισραήλ. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση, με άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, του Παλαιστίνιου αξιωματούχου  Dr. Nabil Sha’ath. Αναφέρει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα, στις 26 Νοεμβρίου του 2015.  Σημειώνει, ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι χτισμένη στην κοινή εμπειρία, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις ηθικές αρχές και χρονολογείται από πολύ παλιά. Όπως γράφει με νόημα “βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη δεν πρέπει να επιτρέψουν, να καταστραφεί αυτή η βαθιά και πολύτιμη φιλία”…. “Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, αυτή η σχέση έχει αρχίσει να αλλάζει…Σήμερα, η Ελλάδα και το Ισραήλ συνδέονται με ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των γεωπολιτικών επιρροών και των χρηματοπιστωτικών κρίσεων”, σημειώνει.

Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με πλούσια διπλωματική δραστηριότητα σε όλη τη γύρω περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό, η μυστική διπλωματία. Ούτε τη Βουλή δεν έχει απασχολήσει (Δεν γνωρίζουμε, αν έχει απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.)

Αυτή η διπλωματική δραστηριότητα στηρίζεται και στηρίζει αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επίσκεψη στο Ιράν, όπως και αλλού, είναι πολιτικο-επιχειρηματική δραστηριότητα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, επικεφαλής.Έτσι στην ελληνική αποστολή στην Τεχεράνη συμμετείχε και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών που εκπροσωπούν μεταξύ άλλων τις εταιρείες Aegean, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, J&P, ΜΕΤΚΑ, Singular Logic, G, Moundreas, XENIA, SABO, AILAM, LOUFAKIS, DEMO, BIANEΞ, ΓΙΩΤΗΣ, METRON, SALFO και Seasoft. Την αποστολή συμπληρώνουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνα.
 

Ρεαλισμός;
Το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή και αυτής της πολιτικής, είναι ο ρεαλισμός.
Παραβλέπουμε την παιδική άποψη, ότι «δεν τα θέλουμε αυτά, τα κάνουμε αλλά πονάμε»! Ομως ο κατ΄εξακολούθηση μεταλλασσόμενος είναι ήδη μεταλλαγμένος, στη φύση και στη ζωή.

Ας υποθέσουμε οτι ξεπερνάμε (καθόλου εύκολο, ακόμα και για ψευδοαπακαλούμενους αριστερούς επισκέπτες του σκοπευτηρίου της Καισαριανής) την ιστορία μας. Τα θετικά και τα αρνητικά μας.

Ξεπερνάμε (όχι εύκολα) και την πολιτική άποψη τακτικής που διατύπωσε κατά Θουκυδίδη ο Περικλής στο λόγο του προς τους Αθηναίους, πριν την αναμέτρηση με τους Σπαρτιάτες «…Σε μια ηγεμονική πολιτεία τέτοια δεν αρμόζουν. Αρμόζουν σε μια υπήκοο πολιτεία, για να ζει κάτω απο την ασφάλεια της δουλείας!»

Παραμένει και επανέρχεται συνεχώς, παρά τις ενδιάμεσες ήττες, το ουσιαστικό ερώτημα που αφορά το σήμερα.

 Γιατί σε συνθήκες σημαντικών, παρατεταμένων αδιεξόδων για το σύστημα η υποταγή θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για το λαό από την ανυπακοή;

Γιατί η πλήρης ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των κάθε φορά ισχυρών να έχει τελικά καλύτερα αποτελέσματα για τους λαούς; Πότε και πού επαληθεύθηκε αυτό στην ιστορία; Με ποια κριτήρια;

Η λογική και η ιστορία διδάσκουν, ότι οι ισχυροί προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, σε βάρος των ασθενέστερων. Και αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι και περισσότερο, είναι οι πιο αδύνατοι και οι περισσότερο υπάκουοι.

Η τάση που επικρατεί στην οικονομία, θα επικρατήσει και στα γεωπολιτικά ζητήματα; Τι είδους θυσίες θα μας ζητηθούν, να κάνουμε εκεί;

Οι πολυποίκιλες αντιδράσεις κρατών, σε όλη την έκταση της Ευρώπης και της Μεσογείου, απέναντι στους ισχυρούς, είναι βέβαια κυρίως δεξιόστροφες, αλλά δεν παύουν να σηματοδοτούν τα μεγάλα κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα της εποχής μας. Η υπερσυγκέντρωση του πλούτου οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε κράτη και κοινωνικές τάξεις. Αναδύεται ένας πολυπολικός κόσμος, που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Υπερτοπικοί πόλεμοι που κινδυνεύουν να πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις εξελίσσονται γύρω μας. 

Τα πάντα γύρω μας σηματοδοτούν, το βίαιο τέλος της εποχής που ζήσαμε.

Η επίμονη συντήρηση από το ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αυταπατών για το ρόλο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μόνο επικοινωνιακούς-προπαγανδιστικούς στόχους εξυπηρετούν ταυτόχρονα με τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις.

Ναι το ΝΑΤΟ είναι εδώ στο Αιγαίο και για την Τουρκία. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι βέβαια για τον εαυτό του. Όσο για τους πρόσφυγες το ΝΑΤΟ είναι μηχανισμός παρακολούθησης και αποστολής πληροφοριών… όπως  δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου “Αμυνας, Μίχαελ Χένγιες.
 

"Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τώρα όλες τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε, ότι πρόκειται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή απλώς για προώθηση πληροφοριών. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή (προσφύγων) τότε αυτό θα μπορούσε μόνο – και αυτό είναι μόνο υποθετικό – να συμβεί στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε τότε". 

Μνήμη.
Το τέλος της Ιταλικής αριστεράς, που ακολούθησε ανάλογη με το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική στα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας, είναι γνωστό. Και η ανησυχία δεν είναι για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τα γεγονότα που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή από τη δράση του ΝΑΤΟ με "αριστερή" συμμετοχή.

Η αριστερά στη χώρα μας έχει κάνει λάθη. Τέτοιου είδους όμως ΠΟΤΕ. 

Και βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να μας σκεπάσει όλους τέτοια  σκόνη.

 Άλλωστε, είναι δύσκολο να δεχτούμε, ότι στην εποχή μας, υπάρχουν ανόητοι βοσκοί, που βάζουν τους λύκους να φυλάνε τα…σύνορα.

ΠΗΓΗ: Γιάννη Νικολακόπουλου – kommon