23 Οκτ 2015

Το κουαρτέτο φεύγει, τα «κόκκινα» δάνεια μάλλον θα μείνουν…


Να «γεφυρώσει» το χάσμα που την χωρίζει με τους δανειστές στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση, πριν αυτό οδηγηθεί σε πολιτική λύση. 
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο οι υπουργοί...



Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αντίστοιχα σε νέα συνάντηση  που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι  (13:00) με το κουαρτέτο, θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό σημείο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών σε ότι αφορά τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη και ει δυνατόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνία, πριν οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Θεωρείται ωστόσο απίθανο για κάτι τέτοιο, δεδομένης της πολύ διαφορετικής προσέγγισης των δανειστών, που επιδιώκουν, να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά, και της κυβέρνησης η οποία επιθυμεί να θεσμοθετηθούν κριτήρια στον νόμο Κατσέλη που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών της μεσαίας τάξης. 

Η ανάδειξη των πλειστηριασμών σε «κόκκινη γραμμή» της διαπραγμάτευσης και η αναζήτηση «πολιτικής λύσης» φαίνεται να εξυπηρετούν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, πως δεν μπορεί κανένα κόμμα να σηκώσει τέτοιο πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά χθες κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές έχουν ζητήσει να τροποποιηθεί η διάταξη του νόμου Κατσέλη που προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς κατά τρόπο ώστε:



   * Να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια κοντά στο «κατώφλι της φτώχειας». Ητοι, το ετήσιο εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για άγαμο, να φτάνει τα 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (σύνολο 23.967 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια). Με λίγα λόγια, οι δανειστές επιδιώκουν να επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί για δανειολήπτες με μηνιαίο εισόδημα από 584 ευρώ και πάνω.

   * Να τεθούν ως όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τα 120.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση 60% σε σχέση με το σημερινό όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο (αφορολόγητο πρώτης κατοικίας συν 50%) και 73% σε σχέση με το όριο των 450.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.

   * Η συνολική οφειλή του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προτείνει:

   * Να θεσπιστεί ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για όλους.

   * Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται να είναι 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί μέχρι τα τρία παιδιά. Ητοι να μπορεί να φτάνει ώς τις 300.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. 

   * Οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη μπορούν να φτάνουν μέχρι και και τις 200.000 ευρώ. 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, ότι εάν τα κριτήρια των δανειστών γίνουν αποδεκτά, θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστατευτικών διατάξεων 4 στους 10 οφειλέτες (ποσοστό έως 40%), ενώ με την κυβερνητική πρόταση προστατεύεται περίπου το 70% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. 

Τα «κόκκινα δάνεια» και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τον «πόλεμο» τον οποίο έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αικατερίνη Σαββαίδου θα είναι τα δύο μέτωπα που θα κλείσουν δια αλληλογραφίας το επόμενο διάστημα.  

Ακόμη και ο «αστερίσκος» ως προς την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, που έβαλε χθες το κουαρτέτο δεν ανησύχησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θεωρεί ότι μετά την ποσοτικοποίηση των μέτρων του Μνημονίου ( σ.σ. δεύτερη φάση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αγρότες κ.ά),  ο τελευταίος θα εξαφανιστεί.

Μοναδικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η άμεση υλοποίηση της δεύτερης «λίστας» προαπαιτούμενων, όπως αυτή δρομολογήθηκε από τους πιστωτές και συμφώνησε η ελληνική πλευρά ότι θα έχει έτοιμη το αργότερο αρχές Νοεμβρίου. Είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει το τελευταίο 1 δις. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά την δόση των 2 δις. ευρώ αυτή θα απελευθερωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας σε έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group.              

Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στη δεύτερο πακέτο είναι: Νέο Μεσοπρόθεσμο ( 2016 -2019), μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, κόκκινα δάνεια, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μέτρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, υιοθέτηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αρτοποιεία, φαρμακεία, προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ κά. 

Μετά τα δύο «πακέτα» προαπαιτουμένων θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των θεσμών και θα ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 300 δις. ευρώ.