Η διοργάνωση 2014 του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Σχολών στο Λουτράκι είναι ένα 8 ήμερο διεθνές εργαστήριο . Μία ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό ως ανιχνευτές των αλλαγών και των ευκαιριών για αστικούς οικισμούς με μια πολύτιμη κληρονομιά...
και ένα μεγάλο τοπίο .
Το Φεστιβάλ προωθεί την πόλη του Λουτρακίου ως εργαστήριο ιδεών , μια διεθνή πρόκληση για τον τόπο, τη μελέτη και τη συζήτηση σχετικά με τις νέες μορφές διακυβέρνησης της πόλης που είναι σε θέση να εξισορροπήσει το αστικό περιβάλλον , το φυσικό περιβάλλον , την κληρονομιά και το τοπίο . Συνεδριάσεις , συνέδρια , διεθνείς προσκεκλημένους, διαλέξεις , διαπολιτισμικές ανταλλαγές και συνεργασίες μεταξύ των Σχολών Αρχιτεκτονικής Θα ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συζήτηση σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό . Το ετήσιο σεμινάριο θα συμμετάσχουν οι μαθητές και οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας με έμφαση στις αστικές διαδικασίες που αφορούν το Λουτράκι και τον Ισθμό της Κορίνθου . Ο στόχος είναι να συνεργαστούν με επιτυχία , για να αποκτήσει τις προτάσεις για τη βελτίωση της μελλοντικής ποιότητας και να σκεφτούμε σχετικά με τις διαδικασίες μετασχηματισμού μιας νέας αστικής συνοχής .
Το θέμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών 2014 είναι τα Νέα Οράματα για την Διώρυγα και το περιβάλλον στον Ισθμό.
Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών ταιριάζει στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες σχετικά με τις έρευνες των ιστορικών σημείων και το τοπίο , ως στρατηγικό ζήτημα για την ανάπτυξη της περιοχής του Ισθμού της Κορίνθου . Έτσι, το κεντρικό θέμα του Workshop είναι η ανάγνωση της υπάρχουσας τεχνητής θέσης Canal , που σημειώνει έντονα φυσικά και ανθρωπιστικά στοιχεία ,για να ενθαρρύνει μια νέα δημιουργική διαμόρφωση.
Σήμερα το κανάλι είναι μια σειρά από προκλήσεις . Είναι δυνατόν να το μετατραπεί σε μια γραμμή σκέψης ; ή θα πρέπει να δεχτούμε τη δύναμη των κομματιών και την ασυνέπεια της πραγματικότητας ;
Το μελλοντικό καθεστώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο συγκρίνοντας απόψεις από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους : από το σχεδιασμό μέχρι την πολεοδομία , από την αρχιτεκτονική τοπίου με την ιστορία , την τέχνη , την αρχαιολογία και τη γεωγραφία .
Το πρόγραμμα του 2014 είναι εμπλουτισμένο με τη συμμετοχή των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών σχολών , το τοπίο και το σχεδιασμό . Εκτός από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα εμπλουτίσουν οι εκπρόσωποι εργαστήριο του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης ( Ε ) , το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας και του Πανεπιστημίου Πατρών .
Εργαστήρι του τρέχοντος έτους θα λάβει χώρα γύρω από την υπόθεση του σχηματισμού του Πάρκου της Διώρυγας και του Ισθμού της Κορίνθου . Ο στόχος είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που οδηγεί στην προστασία και ανάδειξη της μεγάλης κληρονομιάς που αντιπροσωπεύεται από αυτό το σύνθετο και πλούσιο έδαφος . Οι προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις προοπτικές φιλόδοξο αλλά είναι δυνατόν :
1 ) η δημιουργία ενός Πάρκου Ισθμό της Κορίνθου και τον Ισθμό , σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο ?
2 ) την έναρξη της διαδικασίας για τη δήλωση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Μνημείο στο ίδιο έδαφος .
Έτσι θα ξεκινήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 με τους ακόλουθους στόχους :
Α) Να επισημάνουμε την ισχυρή ταυτότητα στο πλαίσιο της ιστορικής και γεωγραφικής πολυπλοκότητας της ως το λίκνο του πολιτισμού της Μεσογείου , καθώς και τον τόπο και την ιστορική καθίζηση των γεγονότων , των πολιτισμών , και μεγάλα έργα του ανθρώπου , και από τις μεγάλες μεταμορφώσεις του τοπίου . Περιγράψτε τι που είναι αρχαίο , πρόσφατη και σύγχρονη , αποτελεί αναπόσπαστο και συστατικό αυτής της κληρονομιάς , εντοπίζοντας στοιχείο το οποίο μαζί βοηθά να καθορίσει τη μοναδικότητα του τόπου και των χαρακτήρων του ?
β) Να αναγνωρίσουμε την ισχυρή ανθρώπινη ενός συστατικού ως χαρακτηριστικό του καλού στο σύνολό της και πώς , με τις εκδηλώσεις του πολιτισμού και της ιδιοφυΐας , και με ισχυρές αντιθέσεις της , η ποιότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες και ένα παράδειγμα της εξελικτικής συνέχειας που ψάχνουν για το καλύτερο χρησιμοποιώντας το έδαφος του Ισθμού ?
γ ) Να ερμηνεύσουμε το έργο πάρκο ως μια διαδικασία γνώσης του Καλού ,τη κατασκευή ενός ζωντανού σαν εικόνα και αναγνωρίσιμο , τονίζοντας κρίσιμα ζητήματα για την επίλυση και τους πόρους που πρέπει να αξιοποιηθούν , να καθοριστεί ένα πλαίσιο για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξης συμβατού μετασχηματισμού και μέσω του σχεδιασμού των στοχευόμενων προτάσεων?δ ) Να ορίσουμε ένα πλαίσιο θεσμικών και μη παραγόντων σε προτάσεις , διοικητικών
ικανοτήτων , τις διαδικασίες και τις κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με το νόμο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο .
Γιάννης Γκεζερλής Μίλτος Παπαδημητρόπουλος
Γενικός Διευθ. Οργανωτικού Υπευθ. Οργάνωσης Δήμου Λουτρακίου