5 Μαρ 2014

Πήραν πίσω την διάταξη που "ξέπλενε" τους δημάρχους από παλιές αμαρτίες


Την ανάκληση της ρύθμισης, με την οποία απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για συμβάσεις που κατέληξαν με δική τους υπογραφή, σε παρεμφερή, αλλά όχι ταυτόσημη υλοποίηση, ανακοίνωσε στη Βουλή..
 
 ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Η ρύθμιση που είχε ξεσηκώσει εντονότατες αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, είχε υπερψηφιστεί ως τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και είχε επισυναφθεί ως άρθρο στο νομοσχέδιο που διευκόλυνε την συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Χθες, κατά την τυπική υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί του συνόλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε την ανάκληση της ρύθμισης, προκειμένου να αναδιατυπωθεί και να επανεισαχθεί προς ψήφιση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Κατά τα άλλα, χθες υπερψηφίστηκαν τέσσερα νομοσχέδια:

Το πρώτο αφορούσε τη διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου και οδικής αρτηρίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην Ξάνθη.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορούσε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορούσε την παραγραφή χρεών ύψους 12,85 εκ. δολαρίων της Παλαιστινιακής Αρχής προς την Ελλάδα, για αναπτυξιακή βοήθεια που είχε δοθεί στην τελευταία υπό μορφή δανείου, το οποίο έπαψε να αποπληρώνει μετά το 2005. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, με τον εκπρόσωπό της Π. Ζησιμόπουλο να δηλώνει "παρών". Το ποσόν αυτό πλέον παραγράφεται, υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή για υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορούσε την κύρωση του "Πρωτοκόλλου για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Κέντρου Επιβολής Νόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν "παρών". Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.