Συνθήκες κοινοβουλευτικού και πολιτικού θρίλερ δημιουργούν οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έναντι της επέκτασης του χρόνου διατηρησιμότητας του γάλακτος, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.
Παρά τον όγκο των δυσβάστακτων μέτρων που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, το γάλα αναδεικνύεται από αρκετούς βουλευτές ως το μείζον πρόβλημα που απειλεί την κυβερνητική πορεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κυβέρνηση καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή, μετά τα όσα έχει πει δημοσίως για το ζήτημα, θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία. Ο κ. Χαρακόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις τελικές του αποφάσεις, με το κρίσιμο στοιχείο να μην είναι τόσο η παραίτησή του από την κυβέρνηση όσο η στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Παραμένει άγνωστο τί θα πράξει και ο Υπουργός στο ίδιο χαρτοφυλάκιο Αθανάσιος Τσαυτάρης που, επίσης, έχει εκφραστεί με σκληρό τρόπο για τη συμφωνία.
Αν και ενδεχόμενη αποχώρηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου και ίσως του Αθανάσιου Τσαυτάρη θα δημιουργούσε αμέσως ανάγκη ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος (σ.σ. εκκρεμεί να αντικατασταθεί και ο κ. Σταύρος Καλαφάτης που θα δώσει τη μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης), αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχουν, αυτή τη στιγμή, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Το στοίχημα δεν είναι άλλο παρά η έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή και, μάλιστα, με τέτοια πλειοψηφία που δεν θα δημιουργεί εικόνα «ήττας» για την κυβέρνηση. Όπως έχει αποκαλύψει το matrix24.gr το σχέδιο νόμου «περνά» ακόμη και με 148, ενδεχομένους και με λιγότερες, ψήφους, ωστόσο ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε ένα κομβικής σημασίας νομοθέτημα θα έχει βαριές συνέπειες.
Πλην του κ. Χαρακόπουλου ενστάσεις για τη ρύθμιση έχουν διατυπώσει δημοσίως οι Δάνης Τζαμτζής από τη ΝΔ, οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ, δημόσιες διαφωνίες έχουν διατυπωθεί και από στελέχη όπως οι Γιώργος Βλάχος, Νικήτας Κακλαμάνης και άλλοι ενώ παραμένει η ισχυρή επιφύλαξη του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα περιληφθούν «σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα.» .
Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί, αυτή τη στιγμή, 153 βουλευτές που, ενδεχομένως, να αυξηθούν στους 155 εάν στηρίξουν το σχέδιο νόμου και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οριακό αποτέλεσμα. Ήδη πάντως τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επηρεασμού των βουλευτών που θεωρούνται επίφοβοι ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο χθεσινός «τσαμπουκάς» του ΠΑΣΟΚ για το επίμαχο άρθρο στον κώδικα ιθαγένειας δεν είναι άσχετος με το κλίμα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα.