4 Φεβ 2014

Η μνημονιακή δημοτική αρχή του Δήμου Κορινθίων και η εναλλακτική στάση …Του Λάμπρου Κωστάρα


Τα μνημόνια και οι προκύπτουσες πολιτικές έχουν μετρήσιμες κα προφανείς οδυνηρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και φυσικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Οι επιπτώσεις ξεκινάνε από την δραματική μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης η οποία, την ίδια στιγμή...
φορτώνεται αρμοδιότητες από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.  Η μείωση των ανθρωπίνων πόρων και ο ασφυκτικός έλεγχος της τρόικας αφυδατώνουν τις τοπικές κοινωνίες και την προοπτική τους.  
Στρατηγικές αποφάσεις σχετικές με την διαχείριση των απορριμμάτων,  την πώληση δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, την ιδιωτικοποίηση του νερού,  την κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων, την λιμενική πολιτική, τις μεταφορές, την πώληση κοινωφελών οργανισμών, κλπ  συνδέονται με την καθημερινότητα  του δημότη και υπονομεύουν τόσο την λειτουργία της αυτοδιοίκησης  όσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.
Πολλοί λένε ότι η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να μείνει μακριά από τα μνημόνια και η συζήτηση να επικεντρωθεί στο δήμο.  Θα πρότεινα να δούμε τι θα σήμαινε αντιμνημονιακή συμπεριφορά και στάση της δημοτικής αρχής στο Δήμο Κορινθίων θεωρώντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει τόσο ευθύνες όσο και εργαλεία να αντισταθεί προς όφελος των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας :

 
1.     Το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί 5 ακίνητα στο Δήμο Κορινθίων. Μερικά από αυτά, όπως μέρος του πεδίου βολής, αποτελούν περιουσία που συνδέεται με αναπτυξιακές διεκδικήσεις του δήμου.  Δε πρέπει ο δήμος να αντισταθεί και να διεκδικήσει ?

2.    Η ανακύκλωση και η οικιακή κομποστοποίηση αποτελούν  αντίσταση στην προσπάθεια εκχώρησης του πλούτου των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.  Δεν είναι απαραίτητο ο δήμος να προωθεί πολιτικές εντατικοποίησης της ανακύκλωσης η οποία, αν λειτουργήσει ανταποδοτικά, θα παράγει και εισόδημα για τους δημότες ?  Αν πράγματι η δημοτική αρχή  επιθυμεί να προστατεύσει  θέσεις εργασίας στον δήμο, δεν πρέπει να κάνει διαχείριση απορριμμάτων εντός του δήμου ?


3.    Την ώρα που η ανεργία αποτελεί εφιάλτη για κάθε οικογένεια, η δημοτική αρχή συνεχίζει το πελατειακό σύστημα μέσω της διαχείρισης των πεντάμηνων συμβάσεων, δίνοντας ταυτόχρονα, μέσω δημόσιων δηλώσεων,  ψεύτικες ελπίδες για μόνιμη απασχόληση ή προστασία των εργαζομένων.   Δεν πρέπει να σταματήσει το πελατειακό σύστημα ?

4.    Οι ανάγκες της κοινωνίας ανεβαίνουν διότι η ανεργία, η έλλειψη ρευστού και η απουσία ανάπτυξης  χτυπάνε κάθε οικογένεια.  Δε πρέπει να ο δήμος να ξανασχεδιάσει τον τρόπο που δαπανά δημοτικό χρήμα σε εκδηλώσεις, συλλόγους και άλλα έργα ήσσονος σημασίας ώστε να ενισχύσει τη κοινωνική μέριμνα ?
5.    Στο κέντρο της πόλης λειτουργεί στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών ενώ τόσο οι δημοκρατικοί όσο οι αναπτυξιακοί  προσανατολισμοί της πόλης είναι σε τελείως άλλη κατεύθυνση. Δεν οφείλει ο δήμος να αναπτύξει στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος ?

6.    Σε μία εποχή που η συνοχή της κοινωνίας βάλλεται, η κοινωνική συμμετοχή και η ποιότητα της δημοκρατίας της πόλης αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις επιβίωσης και αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων της πόλης. Δεν πρέπει ο δήμος να ενισχύει την ποιότητα λειτουργίας των θεσμών και να δράσει με συναίνεση και τρόπους που θα φέρνουν το δημότη συμμέτοχο ? Αυτοί που έφεραν τα μνημόνια δεν είχαν τον πολίτη στο περιθώριο ?  Δεν πρέπει να λειτουργήσουν ουσιαστικά θεσμοί όπως η επιτροπή διαβούλευσης και τα τοπικά συμβούλια ?

7.    Η δημοτική αρχή επαίρεται ότι αγωνίστηκε να καταργηθεί η σιδηροδρομική γραμμή η οποία αποτελεί περιουσία του δημοσίου.  Σε μία εποχή που οι μεταφορές έχουν γίνει στόχος ξένων συμφερόντων, ο δήμος δεν πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και να αντιδράσει προς όφελος των δημοτών ?  Δεν πρέπει να δράσει λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας ?

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η δημοτική αρχή του δήμου Κορινθίων λειτουργεί με την κουλτούρα και την φθαρμένη λογική που έφεραν μνημόνια στην Ελλάδα.  Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, η απαίτηση να υπάρξει ένας άλλος τρόπος σκέψης, διαχείρισης και ανάπτυξης στο δήμο είναι επιβεβλημένος.  

 http://parto69.blogspot.gr