11 Φεβ 2014

Όταν η κομματική βάση αρνείται....Της Τζένης Σουκαρα


Και ξαφνικά κομματικώς η βάση φαίνεται πως διανύει τις ημέρες της άρνησης.
 Το προεκλογικό αλισβερίσι κορυφώνεται κάπως πρωτότυπα και σίγουρα όχι με τα συνήθη.

Αυτό πρωτίστως είναι υγιές....


"Οχι!" φωνασκούν οι Νομαρχιακές των κομμάτων για τις στηρίξεις των "διαλεκτών" ως επικεφαλής.

Το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο αρνείται να στηρίξει το νυν Περιφερειάρχη Π. Τατούλη κυρίως γιατί αυτή την φορά θα τον στηρίξει η ΝΔ και επομένως αρνείται, λέει,  να συμπράξει σε αυτό. 

Αυτό το "Όχι" πασπαλίστηκε με κορώνες αιφνίδιας κομματικής αγανάκτησης, πολύ παρασκήνιο και στοίχιση δυνάμεων που ώθησαν ακόμα και τα πολιτικά στελέχη να βροντοφωνάξουν "αέρα" ώστε να συμπαραταχθούν σε αυτό το πρωτόγονο και ανολοκλήρωτο εγχείρημα που εφλαρμόζεται "στα τυφλά" .
Να υπογραμμίσουμε  το οξύμωρο της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα:
 -Ο κ. Γρηγοράκος που σήμερα λέει Οχι υπήρξε υπέρμαχος του Π. Τατούλη το 2010. 
-Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο κ. Γρηγοράκος είναι στελέχη αυτής εδώ της κυβέρνησης και αρνούνται την σύμπραξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο. 
Το λέμε αυτό διότι σαφώς ο Π. Τατούλης ζύγισε την εκλογική πίτα και είδε πως πρέπει να  φλερτάρει ευθέως  με τη ΝΔ ρίχνοντας τις γέφυρες με το Μαξίμου. Μήνες ολόκληρους προσπαθούσε και διέρρεε το γραφείο επικοινωνίας του τις συναντήσεις και τις προθέσεις του, μήνες ολόκληρους αποθέωνε την τρικομματική και κατόπιν δικομματική κυβέρνηση , μήνες τώρα δεν έχανε ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ,με χαρακτηρισμούς "απίθανους" και πέρα απο κάθε πολιτικό savoir vivre .

Τώρα κατά πόσο ανεξάρτητος είναι ένας συνδυασμός που αναμένει κομματικές στηρίξεις ,είναι επίσης ένας παραλογισμός που η τοπική κοινωνία "'ετρωγε" μέχρι πρότινος  "αμάσητο".

Το ΠΑΣΟΚ εξαυλώνεται και η Ελιά θα πρέπει πρώτα να ραντίσει τους δάκους της για να ριζώσει στην συνείδηση των Ελλήνων.Σαφώς ο Τατούλης ζύγισε το ΠΑΣΟΚ και το υποτίμησε.

  Εξάλλου, ουδείς,εκτός κάποιων ελαχίστων, διαφώνησε με τα παραπάνω κατά την διάρκεια συμβουλίων ,συσκέψεων και συνεντεύξεων. Ουδείς.Τώρα λοιπόν που η Συγγρού, θα αλλοιώσει "το ανεξάρτητο" του Πέτρου Τατούλη με τον γαλάζιο μανδύα των παρεμβάσεων της στα ψηφοδέλτια,ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου. 

Κατανοητό απο την μια πλευρά, αλλά η επιχειρηματολογία ελλειπής. 

Η κομματική βάση δεν αρνήθηκε ποτέ ευθαρσώς την συνύπαρξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ .Οι κομματικές οργανώσεις δεν απαντούν στο ερώτημα  εαν η ΝΔ δεν στηρίξει ανοιχτά τον Πέτρο Τατούλη υπάρχει περίπτωση  να αλλάξουν γνώμη; Οι κομματικές οργανώσεις δεν εξέτασαναν την παράμετρο που φαντάζει πιθανό ενδεχόμενο τι θα πράξουν εαν το ΠΑΣΟΚ της Πελοποννήσου συρθεί σε μια απο τις "συνήθεις" για την εποχή προγραμματικές συμφωνίες με τον Τατούλη. (κάτι που αφήνει να εννοηθεί στην απόφασή της η Ν.Ε. Αργολίδας) 

Τα σημειώνουμε όλα αυτά γιατί αύριο το βράδυ στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μια σύσκεψη διευρυμένη. Κι όλα τα παραπάνω σενάρια είναι ανοιχτά .

Ουδείς επι της ουσίας επιθυμεί την αυτόνομη κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο. Είναι σίγουρο,όσο και εαν το στελεχιακό αυτοδιοικητικό του δυναμικό είναι μεγάλο, πως τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει θα είναι ισχνά και σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να λειτουργεί ως ΚΚΕ και να επιλέγει την κάθοδο μόνο για καταμέτρηση δυνάμεων. Εαν προβεί σε αυτή την κίνηση (ακόμα και ως δημοκρατική παράταξη, όπως φοριέται τελευταίως) θα επιλεγούν πρόσωπα πρώτης γραμμής που σίγουρα δεν επιθυμουν τον διασυρμό τους στην "μάχη της Πελοποννήσου" 

Το ΠΑΣΟΚ εαν τελικώς "λοξοδρομήσει" απο τον δρόμο του  Τατούλη θα πρέπει να συνασπιστεί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις .Να αποφασίσει να συνεργαστεί ,να συνομιλήσει , να προτείνει και να βρει συναγωνιστές. Επειδή έχει χάσει "την μαρκίζα" καλό θα είναι να ανοίξει δρόμους και κυρίως να ακούσει την κοινωνία.Ως ίσος συνομιλητής. Δεν εργάζεται για την καινούργια "Ελιά".Εξάλλου αυτή ακόμα είναι ακατέργαστη και για την ώρα μπολιάζεται απο την πολιτική ελίτ, που δεν έχει επαφή με την κοινωνία και την κουλτούρα της Πελοποννήσου.  Υπάρχουν στελέχη στην Πελοπόννησο που μπορούν να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τέτοιες δυνάμεις.

Τι θα κάνει ο Πέτρος Τατούλης; Αυτό που ξέρει! Θα συνεργαστεί με την "κορυφή".Τώρα εαν η βάση  "πρόλαβε "διαθέσεις και συμφωνίες  και κατά πόσο ,είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να το δούμε. 

Νέοι καιροί, νέα ήθη με παλαιές νοοτροπίες

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση αρχηγού επέβαλε Βουδούρη. Και παρά τα Οχι των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων που βασικό επιχείρημα έχουν την μνημονιακή του διαδρομή, ο Βουδούρης επεβλήθη και τα στελέχη καλούνται να σπεύσουν γι αυτόν! 

Περίεργο πάντως σε ένα κόμμα που οι δημοκρατικές διαδικασίες παίζουν προεξάρχοντα ρόλο να μην δίδεται η πρέπουσα σημασία ούτε απο τον αρχηγό, αλλά ούτε και απο τον υποψήφιο η γνώμη της κομματικής τους περιφέρειας .

Σημεία και αυτά των καιρών.