20 Φεβ 2014

Του... σταυρού γίνεται σε κυβέρνηση και κόμματα


Με σταυρό-λεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται να μοιάζει για την κυβέρνηση η νομοθέτηση του σταυρού προτίμησης για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών σε αντικατάσταση της λίστας και επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τελικά η συντομότερη οδός είναι η ευθεία.


Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι οι σκέψεις που υπήρχαν για πιο σοβαρή και ενδελεχή προσέγγιση με έμφαση στην κατάτμηση της χώρας σε 4-5 μικρότερες περιφέρειες προκειμένου να διασκεδαστούν και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την ξαφνική σπουδή της κυβέρνησης να καταργήσει τη λίστα το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά μάλλον στην νομοθέτηση του σταυρού χωρίς άλλες σοβαρές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με την Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι μία περιφέρεια και ο αριθμός των σταυρών που θα δικαιούται ο πολίτης να είναι 4 ή 5 σε ένα ψηφοδέλτιο 42 υποψηφίων, καθώς η χώρα μας εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Ένα σοβαρό ζήτημα που υπάρχει είναι αν η συγκεκριμένη ρύθμιση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για να εφαρμοστεί στις εκλογές του Μαϊου, δηλαδή 200 ψήφους ή όχι, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντάσσονται στην γραμμή της αυξημένης πλειοψηφίας 2/3 και την κυβέρνηση να λέει ότι δεν είναι απαραίτητο με κίνδυνο στη συνέχεια να προκύψουν συνταγματικά και νομικά προβλήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει και είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία προωθείται η ρύθμιση του σταυρού είναι το ασυμβίβαστο που υπάρχει μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή, το οποίο θα άρει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθώντας σχετική ρύθμιση, ώστε να μπορούν νυν βουλευτές να είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές και να μην κινδυνεύουν να χάσουν και τις δύο έδρες!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που κυκλοφορεί στην πολιτική και δημοσιογραφική “πιάτσα”. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που δεν έγινε βουλευτής καθώς ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε την έδρα στην Β’ Αθηνών, σχεδίαζε να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή με λίστα. Ωστόσο, επειδή ο τρόπος εκλογής άλλαξε στους υποψήφιους προστέθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Με το ασυμβίβαστο, αν ο κ. Ψαριανός θέσει υποψηφιότητα για τις Βρυξέλλες, αυτομάτως ο κ. Χατζησωκράτης ορκίζεται βουλευτής. Ωστόσο, αν ισχύει η βούλησή του να πάει στις Βρυξέλλες θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα ή να μην αποδεχθεί την ανακήρυξή του, με τον κίνδυνο να απωλέσει και τις δύο έδρες.

Πάντως η καθιέρωση του σταυρού στις ευρωεκλογές έχει σοβαρές παρενέργειες στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς και ιδίως στο μέτωπο της κίνησης των “58” οι οποίοι νοιώθουν να “απειλούνται” από την επέλαση των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο της “Έλιάς”, καθώς θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες εκλογής απέναντι σε ονόματα όπως για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η κοινή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-58 προκειμένου να επισπευθούν οι διαδικασίες ίδρυσης της “Ελιάς” και οι αποφάσεις σχετικά με το όνομα, το σύμβολο, τις θέσεις και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων ευρωβουλευτών του σχήματος. Στην επιτροπή μετέχουν οι κ. Σ. Καρουζίδης, Χρ. Λάζος και Β. Βαμβακάς από τους '58” και οι κ. Τ.Ρήγας, Δ.Καρύδης και Λ.Κατσικαρέλης από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί τα αποτελέσματα της συνάντησης θα μεταφερθούν αντιστοίχως στο ΠΑΣΟΚ και στους 58 και αύριο στις πέντε το απόγευμα, θα γίνει νέα σύσκεψη της Επιτροπής με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου αποτελούμενη από τους κ. Ευ.Καρδαρά, Δ. Λαμπρίδη και Δ. Καρέλα, της κίνησης «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου με τους κ. Επιτροπάκη, Μ.Κούτρα και Ο. Καλογήρου και άλλων κινήσεων ενδεχομένως.

Αν όλες οι πλευρές καταφέρουν να συμφωνήσουν στο θέμα του σταυρού και ιδίως στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου τότε η “Ελιά” θα καρποφορήσει με τους “58” πάντως να επιμένουν μέχρι στιγμής ότι η λύση στην κρίση που υφέρπει με το ΠΑΣΟΚ για το σταυρό είναι να «απέχουν» όλα τα προβεβλημένα, παλιά και νέα στελέχη, από το ψηφοδέλτιο, με την Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο να θεωρεί ότι αν δεν ενταχθούν επώνυμα στελέχη στο ψηφοδέλτιο τότε η ήττα θα έχει μεγάλες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το κόμμα και την κυβέρνηση συνεργασίας.