27 Ιαν 2014

Θ. Λαμπρόπουλος: Προκαλώ όποιον θέλει να ελέγξει τους λογαριασμούς μου


 Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν δήμαρχο της Πελοποννήσου που εμπλέκεται με σκάνδαλο 18 εκατ. ευρώ, συντάραξε την κοινή γνώμη, αφού για μία ακόμη φορά αναφέρεται...
στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε υπόθεση κακοδιαχείρισης και μάλιστα για εξαιρετικά μεγάλο ποσό.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι καταγγελίες αφορούν τον πρώην δήμαρχο Βέλου - Βόχας στον Νομό Κορινθίας, Θοδωρή Λαμπρόπουλο, για τον οποίο οι οικονομικές διωκτικές αρχές φέρονται να έχουν εντοπίσει «τρύπα» στα οικονομικά του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, έπειτα από έλεγχο των διαχειριστικών χρήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ παράλληλα ελέγχουν το «πόθεν έσχες» του αυτοδιοικητικού στελέχους σε βάθος δεκαετίας, αναζητώντας ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του.

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τον πρώην δήμαρχο Βέλου, Θ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν τον αφορούν οι καταγγελίες και πως είναι «καθαρός», καλώντας όσους επιθυμούν να ελέγξουν τους λογαριασμούς του.Ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτηριζόταν ως ο «πατριάρχης» της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού διετέλεσε δήμαρχος επί 6 τετραετίες, ενώ εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος το 1982 και έχει διατελέσει επί δύο θητείες πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Κορινθίας, πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Είχε υποστηριχτεί από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον μηχανισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν ο πρώην υπουργός διέθετε ισχυρές δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης κατά την περίοδο της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ.
Επειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην κατασκευαστική του δήμου ελέγχονται ως εικονικά τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσε η διοίκηση της εταιρείας -στην οποία ήταν πρόεδρος ο Θ. Λαμπρόπουλος- ύψους 2 εκατ
Επειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην κατασκευαστική του δήμου ελέγχονται ως εικονικά τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσε η διοίκηση της εταιρείας -στην οποία ήταν πρόεδρος ο Θ. Λαμπρόπουλος- ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο Καλλικράτης, ο πρώην δήμαρχος Βέλου συνεργάστηκε στενά με πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική πρόταση για την οριοθέτηση των δήμων του νομού στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τοπική κοινωνία βοά για την αγάπη του πρώην δήμαρχου στον τζόγο και τοπικοί παράγοντες εμφανίζουν τον Θ. Λαμπρόπουλο ως συχνό θαμώνα του Καζίνου Λουτρακίου.

Στις 9 Απριλίου του 2013 ο πρώην δήμαρχος Θ. Λαμπρόπουλος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για χρέη στο Δημόσιο της τάξης των 600.000 ευρώ. Οι οφειλές προέρχονταν από κατασκευαστική εταιρεία του δήμου κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος, για την οποία κατηγορούνταν ότι από το 2006 έως και το 2009 δεν απέδωσε στην Εφορία ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης φόρους για έργα που πραγματοποιούνταν ύψους 603.000 ευρώ.

Αθωώθηκε πρωτόδικα

Μιλώντας στον τοπικό Τύπο ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε οικειοθελώς στον εισαγγελέα προκειμένου να λύσει το θέμα. Παράλληλα είχε ολοκληρωθεί διαχειριστικός έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τα οικονομικά έτη που αφορούν από το 2006 έως το 2009. Στο πόρισμα των ελεγκτών είχε διαπιστωθεί κακοδιαχείριση και η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

Ο πρώην δήμαρχος αθωώθηκε πρωτόδικα για τη διαχείριση εκείνης της περιόδου από τη δικαιοσύνη, η οποία αποφάνθηκε για το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πριν από μερικές ημέρες. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην δημάρχου, οι καταγγελίες των επιθεωρητών αφορούσαν τυπικές παραλείψεις στην καθημερινή διαχείριση των θεμάτων του δήμου που δεν συνιστούν αδίκημα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», οι διωκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έβαλαν στο «στόχαστρό» τους τον πρώην δήμαρχο μετά τις υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και προχώρησαν σε έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Θ. Λαμπρόπουλου σε βάθος δεκαετίας, ενώ παράλληλα ελέγχουν και τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών.

Εκτός του πορίσματος των Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα εξεταστεί από τη δικαιοσύνη και σε δεύτερο βαθμό εκκρεμεί άλλη μία υπόθεση που αφορά τη διοίκηση του πρώην δημάρχου Βέλου.
Επειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην κατασκευαστική εταιρεία του δήμου ελέγχονται ως εικονικά τιμολόγια, παραστατικά που εξέδωσε η διοίκηση της δημοτικής κατασκευαστικής επιχείρησης στην οποία ήταν πρόεδρος ο Θ. Λαμπρόπουλος, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στα τιμολόγια δεν αναφέρεται το όνομα του εκτελεστή για έργα τα οποία -σύμφωνα με κύκλους του πρώην δημάρχου- είχαν υλοποιηθεί.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα ακολουθήσει και αυτή τη δικαστική οδό.
Τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του πρώην δημάρχου κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης που σχετίζεται με την πρόθεση του Θ. Λαμπρόπουλου να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στον Δήμο Βέλου - Βόχας. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου που αθώωσε τον πρώην δήμαρχο, ο Θ. Λαμπρόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κατέλθει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Οι συνεργάτες του πρώην δήμαρχου Βέλου βλέπουν πίσω από τις καταγγελίες για τον Θ. Λαμπρόπουλο πολιτικούς αντιπάλους αλλά και στελέχη της αντίπαλης παράταξης στην κεντρική διοίκηση που προσπαθούν να ανακόψουν την επάνοδό του στη δημαρχία. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω», καθώς υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε καμιά υπόθεση κακοδιαχείρισης στον Δήμο Βέλου.

Τι απαντά για τις καταγγελίες
«Προκαλώ όποιον θέλει να ελέγξει όλους τους λογαριασμούς μου»


Το «Εθνος της Κυριακής» επι­κοινώνησε με τον πρώην δήμαρχο Βέλου Θοδωρή Λαμπρόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν καταθέσεις ή αδικαιολόγητα ποσά στο «πόθεν έσχες» του ύψους 18 εκ. ευρώ.

«Η υπόθεση δεν με αφορά ούτε κατ΄ ελάχιστον», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Βέλου. «Είμαι ''καθαρός'' και προκαλώ όποιον θέλει να τον εξουσιοδοτήσω με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 να ελέγξει όλους τους λογαριασμούς μου», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος.
Αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ότι αθωώθηκε πανηγυρικά από το δικαστήριο, καθώς οι καταγγελίες αφορούσαν παραλείψεις σε θέματα της καθημερινής λειτουργίας του δήμου που δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν κατηγορία για αδίκημα.

«Να δουν τα χρέη μου»

Ο Θοδωρής Λαμπρόπουλος αναφέρει για τα οικονομικά του στοιχεία: «Εχω δηλώσει όλα τα εισοδήματά μου στις φορολογικές δηλώσεις και στα ''πόθεν έσχες'' που έχω καταθέσει ως δήμαρχος. Τις αποζημιώσεις που λάμβανα ως δήμαρχος και τα εισοδήματα από τη δουλειά μου.

Από την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχω κερδίσει αλλά αντιθέτως έχω ζημιωθεί. Αυτοί που με κατηγορούν να έρθουν να δουν τα χρέη που έχω σε τράπεζες από δάνεια και να τα δημοσιοποιήσουν και όχι να αναφέρονται σε ανύπαρκτες καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο πρώην δήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Βέλου εκποίησε σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας που διέθετε προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά του για να ασχοληθεί με τα κοινά.

Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος Βέλου έχει δηλώσει στον τοπικό Τύπο ότι ο ίδιος προσήλθε στον εισαγγελέα και δεν κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να διευθετήσει το θέμα των φόρων ύψους 600.000 ευρώ τους οποίους δεν είχε καταβάλει η δημοτική κατασκευαστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ομως τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι προσήχθη στον εισαγγελέα για τα χρέη της δημοτικής επιχείρησης μετά από έρευνα των δικαστικών αρχών και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Για τις υποθέσεις που αφορούν τα εικονικά τιμολόγια στη δημοτική κατασκευαστική επιχείρηση κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν δήμαρχος, ο Θ. Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια σε βάθος χρόνου και περιμένει να δικαιωθεί όπως και στο δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε για το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την περίοδο 2006-2009.