3 Δεκ 2013

Σύγκρουση με την Τρόικα, τον Πελεγρίνη, τους γιατρούς...


Της Αγγελικής Σπανού.
Μια ακόμη στροφή: Ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος συμφώνησαν στη χθεσινή τους συνάντηση, ότι, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα, θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, με όρους προστασίας για την πρώτη
 
 κατοικία όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής. Και εννοούν, ότι θα τραβήξουν το δικό τους δρόμο ακόμη και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με τους πιστωτές. Αλλωστε, και ο προϋπολογισμός του 2014 που θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δεν έχει εγκριθεί από την Τρόικα και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι αργότερα θα διορθωθεί.
    
Αυτά σε πρώτο επίπεδο. Γιατί σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει πραγματική βούληση ρήξης με την Τρόικα, αλλά αντίθετα η επένδυση είναι σε μια ομαλή έκβαση της διαπραγμάτευσης, για να ξεκινήσει απρόσκοπτα τον Απρίλιο η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εμφανίζεται ανυποχώρητος στις "κόκκινες γραμμές" του και έχει διαμηνύσει σε συνεργάτες του, ότι θα το φτάσει μέχρι το τέλος.

Ξαφνικά οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας έγιναν εκβιαστές και οι πιέσεις τους ονομάζονται παράλογες. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να το "πάρει αλλιώς", αφού διαπιστώνει, ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα "σπάσουν", αν κληθούν να στηρίξουν νέα οδυνηρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά δεν υπάρχει plan b, δεν ξέρουν, δηλαδή, τι θα κάνουν, αν και η άλλη πλευρά, αυτή των πιστωτών, μείνει αμετακίνητη και δεν δείξει στοιχειώδη διαλλακτικότητα.

Τα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση. Μόλις χθες έγινε γνωστό, ότι το ΔΝΤ βιάζεται να ξαναπάει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% γιατί η μείωσή του θεωρείται πως απέτυχε στην εφαρμογή της (ούτε οι τιμές έπεσαν, ούτε τα έσοδα για το κράτος αυξήθηκαν).

Επιδίωξη παραμένει η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, για να σταματήσει η ένταση και η φθορά πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, αλλά, επίσης, για να μην επηρεαστεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα ξεκινήσει την άνοιξη και θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές. Το "μεγάλο παιχνίδι" για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι, άλλωστε, το επιχείρημα που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση στις εκλογές του Μαίου (όσες και όποιες γίνουν), θέτοντας το δίλημμα "ποιος είναι καλύτερος να διαχειριστεί την τελική διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από τη στενωπό της ύφεσης".

Αλλά παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, πώς θα φτάσουν μέχρι εκεί. Στο χώρο της παιδείας και της υγείας επικρατεί χάος και αταξία. Ακόμη και αν έχουν βρει τον ένοχο για το χαμένο εξάμηνο στο ΕΚΠΑ (Θ. Πελεγρίνης), γεγονός είναι, ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ προκάλεσε μια εξωφρενική κατάσταση, που συνεχίζεται. Η απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων αναμένεται να καταπέσει στα δικαστήρια, οι απεργοί εξακολουθούν να πληρώνονται, τα πανεπιστήμια δεν λειτουργούν εδώ και 13 εβδομάδες και στο παρασκήνιο άλλοι υπουργοί "καρφώνουν" τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για τους χειρισμούς του και άλλοι απλώς αποτιμούν το πολιτικό κόστος του αδιεξόδου των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Ακόμη και αν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επιτίθεται κάθε μέρα από τα τηλεοπτικά παράθυρα στους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, προσπαθώντας να μπει τέλος στην απεργία, η πραγματικότητα για τους ασφαλισμένους εξακολουθεί να είναι αδυσώπητη. Τη μία προαναγγέλλει επίταξη, την άλλη κάνει πίσω και τους λέει κόφτε την απεργία και για έναν μήνα κανείς δεν θα μπει σε διαθεσιμότητα, υπόσχεται ξαφνικό θάνατο για τον ΕΟΠΠΥ, μετά αυτοδιαψεύδεται, οπωσδήποτε διαβεβαιώνει, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει και η παράσταση συνεχίζεται σε βάρος όσων έχουν ανάγκη για υπηρεσίες υγείας.

Υπάρχει μια εκρηκτική αντίθεση μεταξύ όσων λέγονται και όσων συμβαίνουν. Ενα παράδειγμα είναι, ότι όσο και να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για "κομματική τυμβωρυχία", ο θάνατος της 13χρονης Σάρας από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού παραμένει απόλυτα ανυπόφορος.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr