17 Νοε 2013

Γ. Πανούσης: Να κοπούν προνόμια και μισθοί από τους βουλευτές


"Ψαλίδι" στη βουλευτική αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών, ζητά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων προτείνει οι βουλευτές να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται αλλά και να...
 
 προσφέρουν μέρος του μισθού τους στους "χτυπημένους" από την κρίση συμπολίτες τους.

Ο Γιάννης Πανούσης "καταθέτει" με ανάρτηση του στο Facebook την πρόταση του προκειμένου οι βουλευτές να επανασυνδεθούν με την κοινωνία.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Α' Αθήνας προτείνει οι βουλευτές να μην έχουν ειδική αποζημίωση αλλά να εισπράττουν το μισθό τους παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες ή ν’ ασκούν το επάγγελμά τους, καθώς επίσης και να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται.
Ζητά επίσης τα προνόμια στους βουλευτές (αυτοκίνητο, οδηγός, δωρεάν εισιτήρια) να παρέχονται μόνο εφόσον μπορούν να δικαιολογηθούν.

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από αυτό του Δάνη Τζαμτζή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την προκλητική του δήλωση πως με 2.000 μισθό δεν θα κατέβαινε βουλευτής και πως υπάρχουν βουλευτές που "ξεραίνουν το σκατό" για να ζήσουν, ο Γιάννης Πανούσης υπογραμμίζει την ανάγκη οι βουλευτές να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν, δίνοντας τους ένα μέρος από το μισθό τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Βουλευτή της Α' Αθήνας:


"Βουλευτές και «βολευτικές» δια-κρίσεις

Την παραίτησή σου για παράδειγμα
που δεν σου δίδαξαν
οι χίλιες ήττες.
Λελή Πρωίμου, Θεός ένδον

Θαύματα δεν γίνονται. Ανατροπές όμως χρειάζονται. Προτείνω:
1. Οι βουλευτές να μην έχουν ειδική αποζημίωση αλλά να εισπράττουν το μισθό τους παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες ή ν’ ασκούν το επάγγελμά τους. Μόνον έξοδα παράστασης μέχρι 500 € το μήνα επιτρέπονται όταν δικαιολογούνται (παρίστανται δηλαδή καθημερινά στις συνεδριάσεις της Βουλής).
2. Οι βουλευτές να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται.
3. Οι βουλευτές να έχουν διευκολύνσεις (π. χ. αυτοκίνητο, οδηγό, δωρεάν εισιτήρια) όταν και εφόσον δικαιολογούνται (ιδίως οι βουλευτές επαρχίας).
4. Οι βουλευτές να μην έχουν καμία ασυλία για πράξεις και παραλείψεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα. Όσοι έχουν διαπράξει τα σχετικά αδικήματα πριν εκλεγούν να δικάζονται απευθείας χωρίς να παρεμβαίνει η Βουλή.
5. Οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα εκλογής για δύο μόνο συνεχείς θητείες και τέσσερις συνολικά. Μετά το τέλος της θητείας δεν δικαιούνται για ένα τουλάχιστον χρόνο να είναι υποψήφιοι σε δημόσια αξιώματα (π. χ. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες).
6. Οι βουλευτές να μην συμμετέχουν σε Κομματικά όργανα γιατί ο υβριδικός ρόλος δημιουργεί προβλήματα.
7. Οι βουλευτές να μην υποχρεούνται να ψηφίζουν νομοσχέδια που καταθέτουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί ή συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους (αλλιώς δεν κυβερνά η Βουλή αλλά οι «κολλητοί»).
8. Οι βουλευτές να έχουν ασκήσει πριν εκλεγούν για μια τουλάχιστον τριετία ένα επίσημο επάγγελμα.


Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω καλά θα κάνουν οι βουλευτές να παρέχουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους (π. χ. από τις Επιτροπές) υπέρ των δεινοπαθούντων ελλήνων και κυρίως υπέρ των μη-εχόντων συσσίτιο μαθητών.
Έτσι μόνο θα ξανασυνδεθούν με την κοινωνία και θ’ αποσυνδεθούν από την πολιτική γραφειοκρατία και τη γοητεία της εξουσίας.

Υ. Γ.: Μόνον αν οι βουλευτές ζήσουν την καθημερινότητα όπως ο μέσος έλληνας θα καταλάβουν το εύρος και το βάθος της κρίσης."