18 Νοε 2013

Βέτο του ΔΝΤ σε ανανέωση της θητείας Προβόπουλου- Προτείνουν Σταύρο Δήμα


Τον πρώην επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμβληματική φυσιογνωμία της Ν.Δ. Σταύρο Δήμα έχουν ρίξει γερά στο τραπέζι ως το βαρύ τους χαρτί το κατεστημένο των Η.Π.Α. ως τον
επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος...



 Εναλλακτικά, αν ο Δήμας δεν το θελήσει ή αν γίνουν περίεργες ανατροπές στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό ακούγεται για τα κεντρικά της Πανεπιστημίου Ακαδημαϊκός, πρόσωπο με Αγγλοσαξωνικές καταβολές και αναφορές που στο εξωτερικό λένε, κατά το ελληνικότερον, φουλ ρισπεκτ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Κυριακής, Όλα αυτά γιατί οι Αμερικανοί παράγοντες και το ΔΝΤ έχουν ήδη θέσει κάθετα που λέγανε και οι παλιοί στο ΠΑΣΟΚ, βέτο στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο που αυτός και Γερμανικά συμφέροντα θέλουν όσο τίποτε άλλο την ανανέωση της θητείας του. Γι' αυτό και το λόμπιινγκ του Προβόπουλου τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ευρώπη, χωρίς όμως να έχει πάρει ακόμη την οριστική και πολυπόθητη έγκριση.
Το κλειδί σε όλα αυτά βρίσκεται στη "φιλοσοφία'' για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι Αμερικανοί θέλουν τις τράπεζες μοχλό ανάπτυξης και την Ελλάδα ανεξάρτητη από Ευρωπαϊκές εμμονές που έχουν βάλει την οικονομία σε σπιράλ ύφεσης και την κοινωνία σε κύκλο εξαθλίωσης. Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με ένα νέο πρόσωπο φίλα προσκείμενο στην Αμερικανική λογική, μπορεί να αποτελέσει κατά την γνώμη τους το πρότυπο σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Προβόπουλος δεν ταιριάζει στο μοντέλο - τραπεζίτη που μπορεί να χαράξει την πολιτική των Αμερικανών και μέχρι στιγμής απορρίπτεται από τον θείο Σαμ, όχι γιατί δεν έχει τις ικανότητες, αλλά γιατί ακολουθεί την Γερμανική τακτική και δείχνει περισσότερο ευάλωτος στις επιθυμίες των διοικήσεων των Ελληνικών τραπεζών