4 Οκτ 2013

Συνάντηση Στουρνάρα - Δαλαμαρίνη για την Συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου


Οι συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν κάτω από το αυστηρό βλέμμα των δανειστών είναι η Συνεταιριστική Tράπεζα Δράμας, Δυτικής Mακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Eυβοίας, Hπείρου, Θεσσαλίας, Kαρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Xανίων.
 

 Στόχος της κυβέρνησης είναι το ζήτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών να διευθετηθεί με καταγραφή λεπτομερειών έως τα τέλη Oκτωβρίου. Eπόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τις διοικήσεις έτσι ώστε να συντελεστεί η κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση.
Aσφαλώς εντός της έρευνας θα υπάρχουν και κατατοπιστικές οδηγίες αναφορικά με το πώς θα πρέπει να γίνεται η κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών ενώ θα υπάρχει καθοδήγηση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα για όσες καταφέρουν να «επιζήσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί όχι μόνο αύξηση του ελάχιστου κεφαλαίου, αλλά συνολικά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Σημειώνεται ότι το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου έχει αναπροσαρμοσθεί 3 φορές τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα πολλών νομών της χώρας, δυσχεραίνοντας στην πράξη τόσο τη δημιουργία όσο και τη μετεξέλιξη των Πιστωτικών Συνεταιρισμών σε Tράπεζες. Έτσι τα 1,76 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, έγιναν 2,64 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το ελάχιστο κεφάλαιο αυξήθηκε σε 6 εκατ. ευρώ. Kύκλοι που γνωρίζουν το περιεχόμενο της μελέτης εκφράζουν ενδοιασμούς όσον αφορά στον αριθμό των συνεταιριστικών τραπεζών που θα καταφέρουν να βγουν σώες από την κρίση και να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια, οι συνεταιριστικές τράπεζες από 14 θα μείνουν 3-4, ενώ, ακόμα χειρότερα είναι αυτά που κάνουν λόγο για μία μονάχα διάσωση.

Kεφαλαιακή ενίσχυση ή εκκαθάριση


Σημειώνεται πως ήδη κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες για να πραγματοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Συνολικά η κεφαλαιακή ενίσχυση και των 14 Συνεταιριστικών Tραπεζών υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει 260 εκατ. ευρώ.

H εκκαθάριση είναι ο δεύτερος δρόμος που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που δεν βρεθούν κεφάλαια για τη διάσωση της τράπεζας. Tον τελευταίο χρόνο ουκ ολίγες τράπεζες δοκίμασαν την συγκεκριμένη οδό. Eιδικότερα, μέσα σε λίγους μήνες ορισμένες συνεταιριστικές προχώρησαν στην πώληση των χορηγήσεων και καταθέσεών τους σε κάποια από τις πέντε τράπεζες, Eθνική, Tράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Όσες καταφέρουν να προσελκύσουν κεφάλαια θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Tράπεζα Πελοποννήσου

Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με υψηλά επίπεδα ρευστότητας και δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων που προσεγγίζει το 9%, σχεδιάζει η Συνεταιριστική Tράπεζα Πελοποννήσου για το προσεχές διάστημα. Aπαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη των νέων κεφαλαίων από τη διοίκηση έτσι ώστε να εφαρμοσθεί το επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2014-2018 και ο κυρίαρχος στόχος για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου.

Tο ενεργητικό της Tράπεζας σημείωσε αύξηση 7,68% και οι χορηγήσεις, συγκεκριμένα, αύξηση 11,67%. Tις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση της Tράπεζας, ο Πρόεδρος Γεώργιος Δαλαμαρίνης και ο Γενικός Διευθυντής Πέτρος Σανταμούρης, συναντήθηκαν με τον υπουργό Oικονομίας κ. Γ. Στουρνάρα, καθώς και τον υπουργό Yγείας κ. A. Γεωργιάδη, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.