29 Οκτ 2013

Ποιοι «βρίσκονται» πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις


Νέα στοιχεία - «φωτιά» έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα λειτουργούσε ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών την ώρα που η Ευρώπη έχει...
 
 κλονιστεί από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές των ΗΠΑ.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, οι τελευταίες πληροφορίες βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων Αρχών και εξετάζονται με προσοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναμφίβολα έχει προκαλέσει εντύπωση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα περιλαμβάνεται σε σχεδιάγραμμα στο οποίο καταγράφονται τα παραρτήματα της ειδικής μονάδας συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Services) σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο από το 2010. Το σχεδιάγραμμα δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό και περιγράφεται ως «άκρως απόρρητο».

Το Spiegel, στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιέρωματός του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα.

Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. «Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. Άλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Στον σχετικό χάρτη η Αθήνα εμφανίζεται να έχει δυο χαρακτηριστικά: στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχει τόσο η ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών SCS (staffed location), όσο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ΄ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού (unmanned remote). Στην Ευρώπη η ιδιαιτερότητα αυτή υπάρχει εκτός από την Αθήνα, μόνον στη Μόσχα και στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η SCS είναι μια ειδική ομάδα την οποία συναποτελούν η CIA και η NSA και η οποία ειδικεύεται στις παρακολουθήσεις. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό τα μέλη τους είναι επίσημα διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες απολαμβάνοντας φυσικά όλα τα ειδικά προνόμια που συνεπάγεται το στάτους τους.

Έχουν στη διάθεσή τους όλα τα υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης με τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τα καθιερωμένα μέσα επικοινωνίας, όπως κινητή τηλεφωνία, ασύρματα δίκτυα αλλά και δορυφορικές επικοινωνίες.

Ο εξοπλισμός είναι συνήθως εγκατεστημένους στους τελευταίους ορόφους ή στις ταράτσες των πρεσβειών και πάντα καλά κρυμμένος για να μην γίνεται αντιληπτός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται η Deutsche Welle, η μονάδα αυτή φέρεται να δραστηριοποιείται και στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κυβερνητικό τετράγωνο. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 800 περίπου μέτρων από την βουλή και την καγκελαρία.

Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία.

Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Μπορεί να μην έχει υπάρξει απάντηση ή σχόλια από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, με δηλώσεις στο Βήμα FM έσπευσε να σχολιάσει το δημοσίευμα, προχωρώντας παράλληλα σε μια αποκάλυψη που έσκασε σαν «βόμβα».

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός Εξωτερικών. Η ΕΥΠ ήταν, προς τιμήν της. Έγραψε μια ένδοξη σελίδα. Παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις δύο πρεσβείες, της Άγκυρας και της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για το εάν οι παρακολουθήσεις γίνονταν με νόμιμο τρόπο, ο πρώην υπουργός απάντησε:

«Μα, τι με ρωτάτε τώρα; Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Κι αν το έστελναν μόνον στον υπουργό Εξωτερικών; Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ – που μπορεί να είναι ο υπουργός Εσωτερικών ή Προεδρίας, διότι κάποτε ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος».