6 Σεπ 2013

Πόσο μακριά φτάνει η πρόταση Μιχελάκη για τις εκλογές σε δήμους - περιφέρειες


Και οι συνδικαλιστικές κάλπες μπαίνουν στο πεδίο κυβερνητικών... σκέψεων για αλλαγές στο σύστημα εκπροσώπησης. Μάλιστα, σαν εκμαγείο παρουσιάζεται το νέο μοντέλο που προωθείται για την εκλογή δημάρχων/περιφεριαρχών και δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων.


Κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί ότι, ενώ είχε φουντώσει η συζήτηση για την αλλαγή εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ήταν εκείνος που το μεσημέρι της Πέμπτης τη διεύρυνε. Εριξε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα αλλαγών της εκλογικής διαδικασίας στον συνδικαλιστικό χώρο, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών/ περιφερειακών συμβούλων κ.λπ. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που τα περί αποκομματικοποίησης και εκλογής «ικανών, όχι από μια παράταξη» έχει την τιμητική της στην πολιτική ρητορική.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Μιχελάκη ύστερα από ερώτηση για τον τρόπο εκλογής δημάρχων - έγινε στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με περιφερειάρχες.

«Με τους περιφερειάρχες συζητήσαμε και την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημάρχων και των περιφερειαρχών που είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι με αυτό το καινούργιο που έρχεται στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων δημάρχων και των περιφερειαρχών θα είναι η πρώτη φορά που οι άξιοι και οι ικανοί, όπως τους κρίνει η τοπική κοινωνία, θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και τα ηνία της προσπάθειας για την ανόρθωση της χώρας» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων; Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν».

Η εκλογική βεντάλια ανοίγει διάπλατα, προετοιμάζοντας το έδαφος για να φτάσει, κάποια στιγμή, στις εθνικές κάλπες. Η συζήτηση για τους συνδικαλιστές και την εκλογή συνδικαλιστικών οργάνων είναι πρόσφορη για αξιοποίηση στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση και στο πολιτικό επίπεδο.

Έτσι κι αλλιώς στο προσκήνιο είναι η αναζήτηση πλατύτερων συμμαχιών, η απενοχοποίηση του «παλιού» συστήματος εξουσίας μέσω «ακομμάτιστων» νέων συνδυασμών, η προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών με «νέα» αφηγήματα και πάει λέγοντας...