11 Ιουλ 2013

Η συλλογή αποδείξεων καταργήθηκε για να επανέλθει... τον Σεπτέμβρη


Ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε διάταξη με την οποία θα επανέρχεται το μέτρο συλλογής αποδείξεων. Αυτό, γιατί στο Πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, προβλέπεται....
 
 η κατάργηση της εν λόγω διάταξης.

«Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, δεχόμενος έντονη κριτική από όλες τις πτέρυγες σε σχέση με την κατάργηση του μέτρου.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σε τι εκπτώσεις μπορούν να προσβλέπουν.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «έως το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί  ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Τον Σεπτέμβριο θα έρθει νομοσχέδιο με κωδικοποιημένες τις φορολογικές απαλλαγές τις εκπτώσεις και τα κίνητρα», ενώ για το κίνητρο των αποδείξεων εξήγησε ότι «στηρίζουμε την φορολογική συνείδηση και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο που το μέτρο θα συνδεθεί με κίνητρα».

Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εξαιρετικά «δύσκολη» την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρόσθεσε «Σταθήκαμε όρθιοι! Αποφύγαμε τη μη λήψη δόσης λόγω χαμηλής απόδοσης στο μέτρο της κινητικότητας, αποφύγαμε την εισφορά 2 τις χιλίοις και την μείωση μισθών και συντάξεων στους ένστολους ενώ για αυτούς που θα απολυθούν διαπραγματευτήκαμε και θα γίνονται προσλήψεις».

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, σημείωσε ότι «εργαστήκαμε εντατικά για να κλείσουμε το κενό για το 2013 και 2014. Καθίσαμε και είχαμε έστω και στο παρά πέντε συμφωνία και εγκρίθηκε η δόση 6,8 δις ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφίσουμε εγκαίρως το ν.σ. για να μπορούν να συνεδριάσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που δίνουν τα χρήματα. Δεν πήραμε κουτσουρεμένη δόση. Τον Ιούλιο θα πάρουμε 2,5 δις ευρώ , 1,8 δις ευρώ τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και τον Οκτώβριο 500 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα 500 εκ. ευρώ από επαναγορά ομολόγων».
Έντονη κριτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας, δέχθηκε έντονη κριτική ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη. Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διαφώνησε με την κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αλλά και με τον φόρο πολυτελείας.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αδικία. Υπάρχουν MERCEDES CLK που οδηγούν "θεία βρέφη" και δεν πληρώνουν φόρο πολυτελείας, ενώ πληρώνουν SKODA, HYUNDAI επειδή είναι 2.000 κυβικά».

Η κ. Μπακογιάννη επέκρινε και την τρόικα λέγοντας: «Τι κερδίζουν αυτοί οι καμπαλέρος όταν υποχρεώνουν μία χώρα να ακολουθήσει μία πολιτική που δεν έχει αποτελέσματα. Αυτή η πολιτική, με αυτά τα αποτελέσματα και αυτούς τους συντελεστές έχει πεθάνει την αγορά».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, τόνισε ότι ουσιαστικά το κράτος εξαπάτησε τους ιδιοκτήτες ΙΧ με τον φόρο πολυτελείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είπε στους πολίτες "πάρτε ασφαλή αυτοκίνητα και σας τα επιδοτώ", ενώ τώρα τους επιβάλλει φόρο πολυτελείας».

Μοιάζει, πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, με εκείνον τον αστυφύλακα ο οποίος επί χούντας έπαιζε μουσική Θεοδωράκη που απαγορευόταν, και όταν τον πλησίαζαν κάποιοι παραξενευόμενοι που έβλεπαν ένα αστυφύλακα να παίζει μουσική Θεοδωράκη εκείνος τους συλλάμβανε γιατί άκουγαν μουσική Θεοδωράκη.