Του Χάρη Ιωάννου
Στην πλήρη αποδόμηση του success story της κυβέρνησης προχωρά ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο προειδοποιεί για μακροχρόνια υψηλή ανεργία, κάνει λόγο για αποτυχία και προχειρότητα...
σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το 2014 να βιώσουμε ακόμη μεγαλύτερη κρίση, «αν δεν βρεθεί κάποια λύση για το χρέος».
Στην έκθεση του γραφείου για το τρίμηνο Απριλίου–Ιουνίου 2013 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι «η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», κάνοντας αναφορά στην εκτεταμένη διαφθορά, την υπολειτουργία της Δικαιοσύνης και την αστάθεια του φορολογικού συστήματος.
Νέο κούρεμα
Παρ’ όλο που η τρόικα έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική πλευρά αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης, εν τούτοις «δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 με νέα μέτρα λιτότητας», ενώ η λύση της εξόδου στις αγορές είναι ακόμη απαγορευτική λόγω των υψηλών επιτοκίων. Ανοιχτό δηλαδή παραμένει το ενδεχόμενο για κούρεμα του χρέους, νέο δάνειο και φυσικά νέο μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά.
Ειδικά για το θέμα της ανεργίας, το οποίο χαρακτηρίζει «την πιο σκοτεινή πλευρά της προσαρμογής», η έκθεση αναφέρει το εξής ανησυχητικό: «Κατά την προηγούμενη εικοσαετία η ελληνική οικονομία δημιουργούσε κατά μέσο όρο περίπου 45.000 θέσεις εργασίας ετησίως. (Ακόμη και) αν μελλοντικά επαναληφθεί αυτή η εμπειρία, η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πάρει πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η παρούσα συγκυριακή ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια ανεργία με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή».
Προσθέτει ακόμη, αναφερόμενη στα 160-180 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ότι «το ποσό είναι ανεπαρκέστατο» και ότι «οι προσωρινές πολιτικές ανάσχεσης δεν αρκούν».
Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι, η πλήρης αποδόμηση της περιβόητης αναγκαιότητας να μειωθούν οι μισθοί, καθώς όπως αναφέρει, αυτή όχι μόνο δεν έπαιξε ρόλο, αλλά αύξησε και τα κέρδη των επιχειρηματιών: «Η μείωση που προκύπτει στο κόστος παραγωγής από τις μισθολογικές περικοπές πιθανόν να αντισταθμίζεται πλήρως από τις νέες επιβαρύνσεις (φορολογικές, λειτουργικές και άλλες) ή να οδηγεί ακόμα και σε αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων.
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, εκεί είναι που κατά την έκθεση εντοπίζεται «η μεγαλύτερη υστέρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρότητα»: «Αυτό ακριβώς ανέδειξε η διαχείρισή τους κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα απλά επιβεβαίωσε τις υστερήσεις, ενώ οι περιπτώσεις της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας έδειξαν ότι στο τέλος οδηγούν σε κινήσεις που δεν εντάσσονται σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Συμπληρώνει ακόμη ότι η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, «δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε πολλές δεσμεύσεις της για το πρώτο εξάμηνο του 2013», ενώ ανάλογη εξέλιξη προβλέπεται για όλο το 2013.
Δεν μειώθηκαν οι τιμές
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη, ότι οι τιμές των προϊόντων δεν μειώθηκαν γιατί αγνοήθηκαν σημαντικοί δομικοί παράγοντες της αγοράς, ενώ τονίζεται ακόμη ότι «προκύπτει μικρή συσχέτιση του επιπέδου των μισθών με την τελική τιμή των προϊόντων».
Κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελούν και οι διαπιστώσεις για το άνοιγμα των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενδεικτική είναι η αναφορά ότι «οι τιμές σε βασικά προϊόντα σημείωσαν αύξηση 6,3% την περίοδο 2008-2013», την ώρα δηλαδή που η μείωση των εισοδημάτων ήταν παραπάνω από βίαιη, «ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στην τιμή του ψωμιού (6,76%), εξέλιξη παράδοξη, δεδομένου ότι υπήρξε και απελευθέρωση στη συγκεκριμένη αγορά»!
Σύμφωνα με την έκθεση, η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων σημαίνει, ότι «ο στόχος για άντληση εσόδων 2,6 δισ. ώς το τέλος του έτους δεν θα εκπληρωθεί», ενώ στα όρια του… αστείου βρίσκεται το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ το πρώτο πεντάμηνο του 2013 έχει εισπράξει μόλις 69 εκατ.
Παρ’ όλο που η έκθεση κάνει λόγο για ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΤΕ, οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο στον τελικό καταναλωτή, εντούτοις απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση για την πώληση των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων που απέτυχαν, από την άποψη της κοινωνικής επιβάρυνσης που προξένησαν. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τις εταιρείες ύδρευσης (Βολιβία, Αργεντινή, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Βρετανία, Γαλλία και αλλού), λόγω του μονοπωλιακού τους χαρακτήρα και της αναποτελεσματικής ρύθμισης. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τιμολογίων, υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κακή συντήρηση του δικτύου και άλλα, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν την κυβέρνηση».
Η φοροδιαφυγή
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, γίνεται λόγος για μια «διάχυτη αίσθηση άνισης μεταχείρισης» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στέλνει αμφίσημα μηνύματα στην κοινωνία», καθώς αυτό δείχνουν «οι δυστοκίες γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, τις καθυστερημένες αναζητήσεις πληροφοριών για offshore εταιρείες και τη δυστοκία στη φορολόγηση σκαφών».
Η έκθεση περιλαμβάνει βέβαια και θετικά για την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις της Cosco και τον αγωγό ΤΑΡ. Στην υποσημείωση όμως του εν λόγω εδαφίου υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Tην ώρα όμως που γινόταν η αναγγελία του αγωγού ΤΑΡ, έκλειναν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Κατσέλης και η Νεοσέτ».
Oπως επισημαίνουν συμπερασματικά οι καθηγητές που υπογράφουν την έκθεση (Π. Λιαργκόβας, Π. Καζάκος, Σπ. Λαπατσιώρας, Ν. Μαραβέγιας, Μ. Ρηγίνος), «δεν τίθεται σε συζήτηση αν η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία, αλλά αν γίνεται με υπερβολική ταχύτητα και μέσω ενός μη ικανοποιητικού μείγματος μέτρων».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr