16 Ιουλ 2013

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχονται οι πλειστηριασμοί, φεύγουν οι τράπεζες


Το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στις περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών ισχύει έως τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα. Ενόψει των σχετικών διαβουλεύσεων, τις οποίες έχουν άλλωστε προαναγγείλει υπουργοί της ΝΔ, καταγράφεται κινητικότητα ξένων κεφαλαίων τα οποία
 
 ενδιαφέρονται να αγοράσουν από τις ελληνικές τράπεζες «τοξικά» δάνεια. 
«Τυχαίο; Δεν νομίζω...»

H τρόικα πιέζει εδώ και καιρό για την κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων που καθιερώθηκε επί υπουργίας (Ανάπτυξης) Κατσέλη. Η συγκεκριμένη αξίωση ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια πίεσης προς τα κάτω των τιμών στην αγορά ακινήτων, καθώς αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά τα περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές. Συγχρόνως, εκφράζεται η άποψη, ότι μία ανάλογη εξέλιξη, είτε από πρόθεση, είτε εκ του αποτελέσματος, θα εξυπηρετούσε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν «κοψοχρονιά» κυρίως ακριβά ακίνητα, τα λεγόμενα «φιλέτα» (σε κοσμικά νησιά κ.ο.κ.).

«Ήδη, διαχειριζόμαστε υποθέσεις κατά τις οποίες μεγάλα funds του εξωτερικού αγοράζουν προβληματικά δάνεια, με μετρητά, στο 25% της αξίας τους, προσδοκώντας ότι θα προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων από την 1 Ιανουαρίου του 2014, οπότε και σύμφωνα με την πληροφόρησή μας θα αρχίσουν ξανά οι πλειστηριασμοί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδας Ευάγγελος Κρητικός.

Σε σχετική επισήμανση προβαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος κάνει λόγο για «κοράκια της ντροπής»: «Στο Αθηναϊκό Κέντρο καταφθάνουν «νέοι επισκέπτες», έτοιμοι να διαπραγματευθούν με το παρασιτικό τραπεζικό σύστημα του τίτλους των «κόκκινων» δανείων (...) Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλειών των δάνειων των ημετέρων, αποφάσισαν να πουλήσουν  για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30% τα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια των ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιθυμούν να απαλλαχθούν από το βάρος των «τοξικών» δανείων, κερδίζοντας και σε επίπεδο ρευστότητας έστω μετά από «κούρεμα» των δικαιωμάτων τους επί των δανείων.

Σημειώνεται, ότι διεθνείς πρακτικές, όπως αυτές στις οποίες φέρονται να προβαίνουν αυτήν την περίοδο ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται για τις επιθετικές πολιτικές τους κατά τη διεκδίκηση του δικαιώματος είσπραξης της οφειλής από τον δανειολήπτη.

Η συγκεκριμένη παράμετρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των εισηγήσεων τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνει η τρόικα για δυνατή κατάσχεση και της πρώτης κατοικίας.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποτρέπει την εκτίναξη των πλειστηριασμών, την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται έως και στο 30% του - δανειακού - χαρτοφυλακίου τους.

Ασφαλώς, ανεξαρτήτως των όποιων ρυθμίσεων δανείων θεσμοθετεί ή δεν θεσμοθετεί η κυβέρνηση, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί δραστικά, όσο η ύφεση ταλανίζει την ελληνική οικονομία και η ρευστότητα χορηγείται από το τραπεζικό σύστημα με το σταγονόμετρο.