Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για νέο μνημόνιο, με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, o Β. Σόιμπλε κουβαλά στις αποσκευές του μια επενδυτική τράπεζα....
ένα νέο πρόσθετο δάνειο 14 δισ. ευρώ και τη συνταγή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους εις το διηνεκές (perpetuation). Κοινοτικές πηγές βλέπουν την ατζέντα Σόιμπλε ως σινιάλο μακροπρόθεσμης δέσμευσης της γερμανικής πλευράς προς το ευρώ και την Ελλάδα, αρχής γενομένης με μια ηχηρή παρέμβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τα 14 δισ. ευρώ του νέου δανείου θα αρχίσουν να συζητούνται πολύ πιο ανοιχτά από το φθινόπωρο, όμως κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Eurogroup και της Κομισιόν έχουν σχεδόν καταλήξει σε ένα γενικό πλάνο αναγκών. Για να μην πέσει έξω όμως και το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, το Βερολίνο σκοπεύει να πάρει πάνω του την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ιδρύοντας το επόμενο διάστημα «επενδυτική τράπεζα» για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες υπογραφές θα πέσουν κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα. Η νέα ελληνογερμανική τράπεζα θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, θα ιδρυθεί με κεφάλαια της ΕΤΕπ, του γερμανικού Δημοσίου και της Ελλάδας, θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής KWF και θα στοχεύει μόνο στην ελληνική αγορά.
«Ελλειψη ρευστότητας επικρατεί παντού στην Ευρώπη, όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε την Realnews. Σημείωσε μάλιστα ότι το Βερολίνο επιθυμεί με την κίνηση αυτή να στείλει ένα τριπλό μήνυμα σε Βρυξέλλες, Αθήνα και αγορές: «Οι αγορές θα πρέπει να κατανοήσουν τον βαθμό δέσμευσης της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική υπόθεση, οι Βρυξέλλες να καταλάβουν ότι η καγκελαρία θα κάνει τη δουλειά της παρακάμπτοντας τους κοινοτικούς θεσμούς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντιληφθεί ότι δεν επιτελεί όπως θα έπρεπε τη θεσμική λειτουργία του».