Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 19 προσώπων άσκησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για ακόμη μία υπόθεση που αφορά συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, που διώκονται για τρία βαρύτατα αδικήματα, είναι οι δύο πρώην γενικοί...
γραμματείς του υπ. Εθν. Άμυνας Γεώργιος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γ. Αντωνακόπουλος, ο γνωστός επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης της εταιρείας Sonac που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά) Θ. Λιακουνάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς και 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του υπουργείου.
Σύμφωνα με το Έθνος, η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, αφορά τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και της άμεσης συνέργειας και στρέφεται σε βάρος συνολικά 19 προσώπων, τα οποία ενεπλάκησαν στην επίμαχη σύμβαση, η οποία συνήφθη με το υπ. Εθνικής Άμυνας το 2001, όταν υπουργός ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί ποτέ.
Η υπόθεση αφορά την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου, που είχε ως στόχο, να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ φέρεται ότι προκαταβλήθηκε το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η προκαταβολή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας.
Σημαντικότερο ακόμη είναι το γεγονός, ότι η σύμβαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε και μάλιστα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί μέχρι τώρα τίποτα.
Το σκάνδαλο φέρεται ότι εξελίχθηκε από το 2001 μέχρι το 2009, ενώ οι ευθύνες πολιτικών προσώπων, οι οποίες αγγίζουν ίσως κάποιους από τους υπουργούς Άμυνας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η υπόθεση το 2007 οδηγήθηκε σε διαιτησία λόγω των αποφάσεων του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο την έχασε, καθώς αναγνωρίστηκε αποκλειστική υπαιτιότητά του στη μη εκτέλεση της σύμβασης.
Καλείται να πληρώσει αποζημίωση τριών εκατομμυρίων στην εταιρεία Sonac, καθώς υποχρεώνεται να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές της εταιρείας.
Οι 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι και έδωσαν εξηγήσεις στην εισαγγελέα, αρνούνται τις κατηγορίες. Παράλληλα, η εταιρεία φέρεται να δηλώνει θιγμένη, καθώς θεωρεί, ότι ζημιώθηκε με υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr