14 Ιουν 2013

Τσίπρας: Προχτές δεν έσβησε το σήμα της ΕΡΤ αλλά η κυβέρνηση


«Προχτές δεν έσβησε το σήμα της ΕΡΤ. Έσβησε η κυβέρνηση. Δεν μπήκε λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση. Μπήκε λουκέτο στην κυβέρνηση Σαμαρά» δήλωσε σε ομιλία του στο Βόλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 
Επιτέθηκε εκ νέου στον Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό του Μνημονίου, των προληπτικών...
 
 επιστρατεύσεων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση, ότι έχει πάρει ακροδεξιά τροχιά, ενώ έστρεψε τα βέλη του σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναρωτώμενος πώς μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

 
«Η πρωτοφανής και αντισυνταγματική  πράξη του (σ.σ. Αντώνη Σαμαρά) ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ήταν μία κίνηση που δείχνει, ότι ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του, που οδηγούν τον τόπο στον οικονομικό όλεθρο και σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, απεχθάνονται τη δημοκρατία, απεχθάνονται την ενημέρωση, απεχθάνονται τη δημόσια περιουσία, απεχθάνονται τον κόσμο της εργασίας»
σημείωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προχτές πυροβόλησε τη δημοκρατία. Και ξύπνησε την αξιοπρέπεια ενός λαού, που συσσωρεύει προσβολές εδώ και τρία χρόνια» πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Κατηγόρησε επιπλέον τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «πουλά τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο, απολύει δημοσίους υπαλλήλους, κατεδαφίζει τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, μαζί με όλα τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Μετατρέπει τον πρόεδρο της δημοκρατίας σε κλητήρα που θυροκολλεί απολύσεις και ετοιμάζει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας το επόμενο διάστημα»
Πρόσθεσε, ότι αν το ζητήσει το «νεοφιλελεύθερο ιερατείο» ο πρωθυπουργός  θα προχωρήσει και σε κούρεμα καταθέσεων.

Υποστήριξε δε, ότι αν ο πρωθυπουργός είναι ενάντια στην ανομία, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη, δεν έχει παρά αύριο να απολύσει «όχι τους 2.600 εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αλλά όλους αυτούς που εσείς διορίσατε σε κρατικές θέσεις μετά την εκλογή σας με μοναδικό κριτήριο την πίστη τους στο πρόσωπό σας ή τη μεσσηνιακή τους καταγωγή. Να απολύσετε όλους αυτούς του υψηλόμισθους του προσωπικού ειδικών συμβούλων ή τις υψηλά αμειβόμενες ειδικές θέσεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Μερικοί εκ των οποίων δεν εμφανιζόντουσαν καν στο Ραδιομέγαρο παρά μόνο στα κομματικά γραφεία».

«Αν είστε ενάντια στην ανομία, να ζητήσετε το λόγο σε όσους έχουν καταλάβει δημόσιες συχνότητες χωρίς να πληρώσουν μία, που έχουν χρεοκοπήσει, που δανείζονται συνέχεια τεράστια ποσά χωρίς καμία απολύτως «τραπεζική λογική». Σε αυτούς να απευθυνθείτε όχι να φιμώνετε τη δημόσια τηλεόραση» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «θέλετε να τα πουλήσετε όλα. Ότι είναι δημόσιο πρέπει να περάσει στην ιδιωτική σφαίρα. Θέλετε μια χώρα αποικία χρέους». «Δεν θα σας αφήσουμε. Ο λαός δεν θα σας αφήσει. Μαύρο στην δημόσια τηλεόραση και τη ζωή των ανθρώπων εσείς, μαύρο στις εκλογές ο λαός» διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για δυο Ελλάδες που συγκρούονται, σημείωσε: «Πράγματι κ. Σαμαρά. Δυο Ελλάδες συγκρούονται. Η μία της υποταγής και της εξαθλίωσης. Και η άλλη της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της άμεσης δημοκρατίας. Η δική μας Ελλάδα. Και  ένα είναι το δίλημμα πια για το λαό μας: Δημοκρατία ή εκτροπή».

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει. «Εσείς και το περιβάλλον σας είστε σε ακροδεξιά τροχιά» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι τυχαία η ταύτιση της κυβέρνηση σε επιχειρηματολογία και φρασεολογία με τη Χρυσή Αυγή στα τελευταία νομοσχέδια. «Θα τους βάλετε, μήπως και στην κυβέρνηση; Έτσι διέρρευσε χθες ο Γραμματέας του υπ. Συμβουλίου ότι σκέφτεστε».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «Μπορούν ακόμη τα δυο δεκανίκια που σας στηρίζουν, να αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο; Όταν στηρίζουν μια κυβέρνηση που φιμώνει τη δημοκρατία και φλερτάρει με την ακροδεξιά;». «Η εικόνα δεν είναι θολή, κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη. Είναι κατάμαυρη. Σαν στο σήμα που εξέπεμψαν προχθές το βράδυ οι δέκτες των τηλεοράσεων μας» τόνισε.
 
Προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε και τις προτάσεις του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Πρόκειται για ένα σχέδιο με τρεις στόχους:


    * Τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και τη μείωση της ανεργίας

    * Την ισόρροπη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη

    * Την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών



«Το πρόγραμμα μας για παραγωγική ανασυγκρότηση βάζει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της εργασίας, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Μπαίνουν σε προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας:  Η τεχνολογική πολιτική και παραγωγή εντάσεως γνώσης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Που θα βρούμε τα λεφτά

«Ας σταματήσουν να μας ρωτούν, που θα βρούμε τα λεφτά. Ξέρουν καλά που θα τα βρούμε γι’ αυτό και μας πολεμούν λυσσαλέα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Η επάνοδος του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προ του 2012 επίπεδα, ταυτόχρονα με τη δανειοδότηση των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων από ένα τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο θα επιφέρει κινητικότητα στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά και τα ασφαλιστικά, θα αξιοποιηθούν από εμάς, για να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Με ριζική μεταρρύθμιση της φορολογίας, που θα εγκαθιδρύει ένα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα πατάσσει τη φοροδιαφυγή. Με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, το σπάσιμο της διαπλοκής που οδηγεί ακόμη και σήμερα σε δαπανηρές και ασύμφορες για το Δημόσιο συμβάσεις, προς όφελος των ημετέρων» πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε, ότι βασικά στοιχεία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η διεκδίκηση αναστολής αποπληρωμής τόκων, που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων αλλά και ο μη υπολογισμός λογιστικά του κόστους των δημοσίων επενδύσεων στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να απελευθερωθούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις εντός Ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μια έκκληση:  
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι μια μεγάλη, πανεθνική διαβούλευση για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.  Καλούμε, λοιπόν, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, επιστημονικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς, επιμελητήρια σε αυτήν την κρίσιμη διαδικασία. Καλούμε κάθε δημιουργικό πολίτη, να ενεργοποιηθεί από σήμερα και να συμβάλλει με την εμπειρία του, τη γνώση του, τις ιδέες του, την πράξη του.  Για ένα κίνημα παραγωγικής ανασυγκρότησης, που να αποκαθιστά την εργασία, την πρωτοβουλία και την επινοητικότητα των συνεργαζομένων ανθρώπων.  Ένα κίνημα παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε οργανική σύνδεση με ένα κίνημα πολιτιστικής αναγέννησης και ηθικής ανάταξης».