Απανταχού στη γη σήμερα γιορτάζεται η ημέρα της Μητέρας. Μια επέτειος που υπενθυμίζει τον αρχέγονο και σημαντικότερο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία: αυτόν της μητρότητας.
Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως η μητρότητα μικρή σημασία έχει καθώς βάλλεται διαρκώς με τα...
οικονομικά προβλήματα και τις περικοπές να βάλλουν συνεχώς εναντίον της σύγχρονης ελληνίδας.
Η ελληνίδα που παίρνει την απόφαση να γίνει μητέρα- σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία πλέον από ότι στο παρελθόν- έρχεται αντιμέτωπη με έναν Γολγοθά που αρχίζει από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.
Το πιο πρόσφατο πλήγμα που δέχτηκε ήταν η κατάργηση του επιδόματος τοκετού. Μέχρι πρόσφατα, κάθε ασφαλισμένη γυναίκα που γεννούσε, δικαιούταν επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ, αν ήταν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ ή τον ΟΠΑΔ, 450 αν ήταν στον ΟΓΑ και 800 αν ήταν στον ΟΑΕΕ.
Μετά τη συγχώνευση στον ΕΟΠΥΥ των παραπάνω ταμείων, κάθε ασφαλισμένη γυναίκα που γεννά σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, δεν δικαιούται το επίδομα τοκετού. Το επίδομα δίνεται πλέον μόνο σε γυναίκες που γεννούν εκτός κλινικής , όπως στο σπίτι τους!
Η σύγχρονη μητέρα όμως έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα. Πρέπει να συνδυάσει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους: σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Στις μέρες μας όσες γυναίκες εργάζονται αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό καθώς το κόστος τους ξεκινάει περίπου από τα 350 ευρώ το μήνα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η κρίση έφερε πολλά λουκέτα και σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα οι θέσεις πλέον να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Μέσα στον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό από φόρους, χαράτσια και με τους μισθούς να έχουν συρρικνωθεί οι δυνατότητες για ιδιωτικό παιδικό σταθμό φαντάζουν μηδαμινές.
Η Ελληνίδα, που σπούδασε και με πολύ κόπο κατάφερε να εδραιωθεί στην επαγγελματική πραγματικότητα αναγκάζεται πλέον πολλές φορές να εγκαταλείπει όχι μόνο την καριέρα αλλά και μια απλή δουλειά προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια και να μεγαλώσει τα παιδιά της.