2 Απρ 2013

Δημοβούλιο Πολιτών: Mηνύουν την τρόικα για τις αυτοκτονίες


Μήνυση κατά των τριών εκπροσώπων της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ως «υπεύθυνων των αυτοκτονιών που έχουν συμβεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία εξαιτίας της κρίσης» θα υποβάλουν οι άνθρωποι του «Δημοβουλίου», μιας οργάνωσης που ως διακηρυγμένο στόχο έχει τη «συγκρότηση...
 

 Διαρκούς Συνέλευσης 500 πολιτών η οποία, παράλληλα με τη Βουλή των πολιτικών, θα εκφράζει με ψηφίσματά του τη λαϊκή κυριαρχία και τον κοινωνικό έλεγχο στην Ελλάδα».

Όπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Ειρήνη Γαβαλά, ένας από τους ανθρώπους που πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κατάθεση της μήνυσης «στην οποία χρειαζόμαστε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται», δεν γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Θεωρούμε πως η μήνυση μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε ανάμεσα σε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονται έμπειροι νομικοί όπως ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης ή ο παραιτηθείς για λόγους συνείδησης εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση ή έστω το θέμα να συζητηθεί αναλυτικά σε ένα ελληνικό δικαστήριο».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός των ανθρώπων του Δημοβουλίου, τα 500 άτομα της «Λαϊκής Συνέλευσης» θα αποτελούνται από πέντε εκατοντάδες διαφορετικής προέλευσης: 100 από επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις, 100 από απόδημους Έλληνες και φιλέλληνες, 100 εκφραστές από συνελεύσεις κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, 100 από εθελοντικές οργανώσεις και 100 από ανεξάρτητους πολίτες που θα κληρωθούν.

Επόμενος στόχος των υπευθύνων της οργάνωσης, που έχει τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, είναι η διοργάνωση εβδομαδιαίων «σχολείων δημοκρατίας» όπως τα αποκαλούν, προκειμένου να γίνει δια αυτού του τρόπου μια ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις τυχόν αδυναμίες του ελληνικού Συντάγματος. «Σε μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είναι γνωστές ή τουλάχιστον δεν θεωρούνται σημαντικές οι αδυναμίες του ελληνικού Συντάγματος. Εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα χρειάζεται αρκετές αλλαγές. Γι' αυτό τον λόγο ζητάμε την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας» δηλώνει στο «Βήμα».

Σύμφωνα με την κυρία Γαβαλά, «πρόθεσή μας δεν είναι να εξελιχτούμε σε πολιτικό κόμμα, ούτε βέβαια να συνεργαστούμε με κάποιο από τα υπάρχοντα. Απλά πιστεύουμε πως τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα πρέπει να συζητιόνται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη βάση γίνεται».