1 Απρ 2013

Η Σμύρνη των Ελλήνων και οι Κορίνθιοι πρόσφυγες


Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορίνθου, διεξήχθη με επιτυχία  το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαρτίου,  η εκδήλωση μνήμης για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-1923), η οποία συν-διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων, το Επιμελητήριο Κορινθίας, την...
 

 Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου και την Ένωση Σμυρναίων.
Σε αυτήν την σημαντική εκδήλωση που είχε  τον τίτλο «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  ο κ. Νανόπουλος, η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κ. Ευστρατιάδη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Σμυρναίων κ. Βικέτος, δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας και πλήθος συμπολιτών μας.


Εκ μέρους των πολιτών και των Μικρασιατών συνδημοτών μας, οι οποίοι το 1922-23, αριθμούσαν 3000 πρόσφυγες όταν η Κόρινθος δεν ξεπερνούσε τους 5000 κατοίκους, ο Δήμαρχος Κορινθίων καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης και  ανέδειξε την μεγάλη συνεισφορά των προσφύγων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κορίνθου. Επίσης, προέτρεψε όσους συνδημότες μας κατέχουν  κειμήλια, να τα προσφέρουν στην Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, με σκοπό να αποτελέσουν μαζί με τα υπάρχοντα ξεχωριστά εκθέματα της πολύχρονης Συλλογής της, μέρος της ιστορικής κληρονομιάς όλων των Ελλήνων.
Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε η Ελληνικότητα της Σμύρνης, θεμελιωτής της πόλης θεωρείται ο Θησέας ο Αθηναίος ο οποίος έδωσε το όνομα της Αμαζόνας γυναίκας του της «Σμύρνας» στην πόλη. Ιστορικά η ίδρυσή της χρονολογείται το 1100 π.χ., όταν οι Αιολείς από την Κύμη της Αιολίδος εγκαταστάθηκαν στον ομώνυμο κόλπο ιδρύοντας την δική τους αποικία, η οποία όμως τελικά περιήλθε  στην κυριαρχία των Ιώνων τον 8ο αιώνα  π.χ.
 Το εμπόριο που κατείχαν κυρίως  οι Έλληνες,  την μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κέντρα της Ανατολής με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου (Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη- Αλεξάνδρεια). Οι Έλληνες κάτοικοί της, εκτός των άλλων, διέπρεψαν  στις επιστήμες, στα γράμματα, τις τέχνες, στον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια αφήνοντας έτσι το στίγμα τους στην πόλη που δικαίως χαρακτηρίστηκε σαν το «Παρίσι της Ανατολής».
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2013, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση  των  παρευρισκομένων  στα εκθέματα της Ένωσης Σμυρναίων που περιελάμβαναν φορεσιές,  φωτογραφίες, βιβλία της εποχής,  εφημερίδες, περιοδικά, γκραβούρες  και άλλα κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες της καταστροφής της Σμύρνης.