20 Απρ 2013

Η Ελλάδα δε θα γίνει η Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ.


Της Ζωής Βροντίση
Η παρουσία του κ. Δένδια στη Ν. Μανωλάδα συνοδεύθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με μία επιτυχία. Τη σύλληψη τριών δραστών του αποτρόπαιου κρούσματος ρατσιστικής βίας που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Ν. Μανωλάδα. Το λόγο τον έχει πλέον η δικαιοσύνη, η οποία  οφείλει να αποδώσει τις...
 
 ευθύνες που αναλογούν στους δράστες. 

Παράλληλα, όμως, απολύτως απαραίτητη κρίνεται η διενέργεια έρευνας από Ανεξάρτητη Αρχή, των πεπραγμένων, παραλείψεων, ακόμα και συγκαλύψεων των τοπικών αρχών (αστυνομία, δημοτικές & περιφερειακές αρχές), αλλά και του Σώματος Επιθεώρησης  Εργασίας (ΣΕΠΕ), αν θέλουμε να μην αναβιώσουν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο ρατσισμός ενισχύεται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και προβληματικά μοντέλα της παραγωγικής διαδικασίας

Δυστυχώς, η πληθώρα κρουσμάτων αυθαιρεσιών και βίας στον αγροτικό τομέα, είναι μία πραγματικότητα τόσο στη Ν.Μανωλάδα όσο και σε πολλές άλλες περιοχές. 
Ο ρατσισμός χρησιμοποιείται και ως «ουσία» αλλά και ως «κάλυμμα» για την επιβολή του «δικαίου» του ισχυρού και τη διαιώνιση παράνομων πρακτικών που σχετίζονται με το υιοθετημένο μοντέλο της εντατικής και όχι της ποιοτικής γεωργίας. Η μείωση του εργατικού κόστους στο ελάχιστο, διασφαλίζει μεγαλύτερο πρόσκαιρο κέρδος σε παραγωγούς, αλλά συνεπάγεται παράλληλα συνθήκες εργασίας που προσομοιάζουν με καθεστώς δουλείας. Το φανερώνει  η καταστολή των δίκαιων αντιδράσεων των εργαζόμενων με χρήση όπλων, από πλευράς εργοδοσίας, που θυμίζει σκηνές άγριας Δύσης άλλων εποχών.

Το τελευταίο κρούσμα ρατσιστικής βίας, που εκδηλώθηκε στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας, επομένως, δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, ήταν ένα από τα δεκάδες περιστατικά βίας που εκδηλώνονται πλέον με συχνότητα, που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους. Φόνοι μεταναστών, επιθέσεις βίας, εγκλεισμός σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» κάτω από άθλιες συνθήκες, άνοδος ενός νεοναζιστικού κόμματος, διαχωρισμός των πολιτών σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν όψεις της διολίσθησης της κοινωνίας σε ολοκληρωτικές ατραπούς.

Ως πολίτες, δεν πρέπει να δεχθούμε, ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια και πυροβολούνται όταν ζητούν τα δεδουλευμένα τους ή όταν κάνουν το λάθος να περάσουν από το λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.  
Δεν πρέπει να δεχθούμε, ότι τα κηρύγματα του μίσους είναι μέρος της καθημερινότητάς μας ή πολύ περισσότερο ότι αποτελούν λύση στην κρίση που βιώνουμε όλοι. 
Δεν πρέπει να σταματήσουμε να εκπλησσόμαστε και να εξοικειωθούμε με την ανθρώπινη αλλοτρίωση. 
Αντίθετα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι η βαθύτερη εκδήλωση της κρίσης δεν είναι παρά ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Η Πολιτεία επομένως οφείλει να εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας και όπως επιβάλλεται άλλωστε από το Σύνταγμα, την προστασία της ζωής, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας φυλής ή θρησκείας.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να προβεί:

      * στον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και στην ουσιαστική καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος (θέσπιση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και εφαρμογή του),
      * στην  προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων : επιβάλλεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να δίδεται η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης των μεταναστών, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισόδου τους στη χώρα.

Παράλληλα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας,

      * στην κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες για αόριστο χρονικό διάστημα,
      * στην προώθηση της διαπολιτισμικότητας μέσω της εκπαίδευσης,
      * στην απονομή της ιθαγένειας στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών,
      * στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής με έμφαση στην ένταξη των μεταναστών, στη συνεργασία με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και στην άσκηση πίεσης για κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Τα παραπάνω αποτελούν την ελάχιστη ευθύνη ενός κράτους που σέβεται στοιχειωδώς τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Αντίστοιχα και οι πολίτες οφείλουμε να επαγρυπνούμε, διότι το τέρας του φασισμού έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας.


Της Ζωής Βροντίση
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

ΠΗΓΗ: tvxs.gr