16 Απρ 2013

Βοστώνη: 2 νεκροί και 110 τραυματίες στον μαραθώνιο

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο σημείο τερματισμού του μαραθωνίου της...
 
 Βοστώνης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ορισμένοι σοβαρά, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Assosiated Press οι αρχές εντόπισαν δύο ακόμα εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ αξιωματούχος ανέφερε πως οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν και σε μια «ελεγχόμενη έκρηξη». Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της Βοστώνης να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη, προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο και επιβλήθηκε απαγόρευση πτήσεων στο κέντρο της πόλης.

Οι πρώτες εικόνες που μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτυωσης δείχνουν σκηνές πανικού και τραυματίες να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες. «Πολλοί άνθρωποι ζητούν βοήθεια», ανέφερε ένας δρομέας που συμμετείχε στον μαραθώνιο.

Αθλητές και θεατές έκλαιγαν σε κατάσταση σοκ, ενώ πολλοί τραυματίες μεταφέρονταν στο ιατρείο που είχε στηθεί για τον μαραθώνιο, ώστε να δίνεται η απαραίτητη φροντίδα στους κουρασμένους αθλητές.

Όπως αναφέρει η Boston Globe μαρτυρίες κάνουν λόγο για ακρωτηριασμένους τραυματίες. Εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο απομακρύνοντας τον κόσμο που έτρεχε πανικόβλητος.

«Είδα ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά» ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας που συμμετείχε στο μαραθώνιο. «Οι περισσότεροι τραυματίες είναι μεταξύ των θεατών, πάνω στις εξέδρες», δήλωσε δημοσιογράφος του Boston.com που κάλυπτε τον μαραθώνιο. «Υπήρχε παντού αίμα. Είδα κάποιον να έχει χάσει το πόδι του. Ανθρωποι κλαίνε και βρίσκονται σε κατάσταση πανικού», μετέδωσε.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των πρώτων αθλητών και ενώ ο μαραθώνιος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη. «Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Είμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρούμε τι ακριβώς έχει συμβεί», δήλωσαν οι διοργανωτές του μαραθωνίου, στον οποίο συμμετέχουν αθλητές από όλο τον κόσμο.

Η αστυνομία διεξάγη έρευνες για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ η Boston Globe επικαλείται έναν αξιωματούχο, που ανέφερε, πως μια τρίτη έκρηξη, που ακούστηκε κάποια ώρα αργότερα, ήταν μια «ελεγχόμενη έκρηξη» από πυροτεχνουργούς. Το AP αναφέρει, πως οι αρχές έχουν εντοπίσει δύο ακόμα εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο μαραθώνιος της Βοστόνης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια αθλητικά γεγονότα στις ΗΠΑ
και η διοργάνωσή του ξεκίνησε το 1897. Κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και πάνω από 20.000 δρομείς κατά μέσο όρο. Το 1996 μαραθώνιος της Βοστόνης καταγράφηκε ως ο μεγαλύτερο μαραθώνιος παγκοσμίως με 38.708 δρομείς να δηλώνουν συμμετοχή, εκ των οποίων ξεκίνησαν οι 36.748 και τερμάτισαν 35.868.



ΠΗΓΗ: tvxs.gr