28 Μαρ 2013

Από την τσέπη μας τα φάρμακα


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
«Μαγειρέματα» με τα φάρμακα και τις τιμές τους κάνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να μην περνά ούτε μέρα, χωρίς να δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου, με τους ασθενείς να αναζητούν και πάλι απεγνωσμένα την κατάλληλη θεραπεία τους.
   

Αλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε ανέτοιμο να εφαρμόσει το νέο σύστημα αποζημίωσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, παρότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε διαφημίσει δεόντως την έναρξή του από χθες, 26 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων, ενώ πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη μισή διαφορά, εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Μοιράζουν τη διαφορά

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί), και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο, τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική.

Και ενώ όλοι ανέμεναν χθες την πρεμιέρα, οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν, ότι ουδέποτε στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας του Δημοσίου που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) ενσωματώθηκαν τα νέα δεδομένα και οι τιμές, ώστε να ξεκινήσει και η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, μίλησε για προχειρότητα και γκάφα του υπουργείου Υγείας, καθώς οι νέες τιμές ανέβηκαν για μία ώρα και μετά αποσύρθηκαν. 
Δεν παραλείπει μάλιστα να αποσαφηνίσει, ότι υπάρχει αύξηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για τους ασθενείς, που δεν πληρώνουν πια μόνο τη γνωστή συμμετοχή έως 25%, αλλά και τη μισή διαφορά της τιμής μέχρι τη λιανική.

Οπως ανέφερε ο κ. Λουράντος: «Με απίστευτη προχειρότητα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, ότι από σήμερα το πρωί ισχύει ο νέος τρόπος πληρωμής της συμμετοχής των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τον οποίο η διαφορά μεταξύ γενοσήμου (φθηνού) και πρωτοτύπου (ακριβού) φαρμάκου θα επιβαρύνει κατά 50% τον ΕΟΠΥΥ και κατά 50% τον ασφαλισμένο. Χωρίς ΦΕΚ, χωρίς συνεννόηση και χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα προγράμματα των φαρμακείων, άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα αυτό από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00, όπου οι αρμόδιοι κατάλαβαν την γκάφα τους. Οι συνταγές που εκτελέστηκαν σε αυτή τη μία ώρα με το νέο σύστημα είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ακόμα μία φορά αποδείχθηκε, ότι τα πειράματα στο χώρο της Υγείας και οι προχειρότητες εξακολουθούν να γίνονται εις βάρος του ελληνικού λαού».

Βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το αν έχουμε διπλασιασμό της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους, αναφέρει: «Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατ. το χρόνο και δεν θα την επιβαρύνει, όπως βιάστηκαν ανακριβή δημοσιεύματα να αναφέρουν χωρίς καν να έχουν δει τη θετική λίστα».

Σε ανακοίνωσή του, βέβαια, ο ίδιος παραδέχεται, ότι αν το φάρμακο που θα επιλεγεί είναι ακριβότερο, τη διαφορά την πληρώνει σε ποσοστό 50% ο ασθενής - συν τη γνωστή συμμετοχή.

Εκτός αυτού, δεν διστάζει να ρίξει το μπαλάκι στους γιατρούς, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, καθιστώντας τους υπεύθυνους να επιλέξουν τα φθηνότερα φάρμακα, η τιμή των οποίων πρέπει να συμπίπτει με την ασφαλιστική αποζημίωση, ώστε να μην προκύπτει επιπλέον κόστος.

50% επιβάρυνση

Οπως σημειώνει: «Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική τιμή για ένα σκεύασμα είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει, να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική, δηλαδή, δεν επιβαρύνει τον ασθενή. Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική ή σκεύασμα με τη μεγαλύτερη λιανική τιμή σε σχέση με την ασφαλιστική, τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 50% ο ασθενής, ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο τη διαφορά την πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

» Για τη σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου, ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή».

ΠΗΓΗ: enet.gr