12 Φεβ 2013

Θύελλα με τη δήλωση Μέργου για υψηλούς κατώτερους μισθούς


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση-σοκ που έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, ότι ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός στην Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Αμεσα έσπευσαν να τον αδειάσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας....
 

 υποχρεώνοντας τον να πάρει πίσω την ατυχή δήλωση του.


Ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, δήλωσε ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτερος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» υποστήριξε.

Μάλιστα για να τεκμηριώσει την άποψη του παρέθεσε συγκριμένα στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή».
Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν τη δημιουργία πλεονάσματος και τη μείωση των ελλειμμάτων.

ΥΠΟΙΚ-Βρούτσης: Δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι για την κυβέρνηση «δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat.

» Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Αμεση υπήρξε και η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε χειριστεί το θέμα του κατώτατου μισθού, όταν είχε τεθεί στις συζητήσεις με την τρόικα.

«Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο χαμηλός, αλλά θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αυτή αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα» δήλωσε ο κ.Βρούτσης.

Ανακληση των δηλώσεων μετά το σάλο

Μετά το άδειασμα από το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, ο κ.Μέργος έσπευσε να ανακαλέσει τα όσα είπε, υποστηρίζοντας ότι ήταν προσωπικές θέσεις του αλλά και ότι απομονώθηκαν φράσεις από μια ολόκληρη ομιλία που αναφερόταν γενικότερα στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Μέργος.

«Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις», επισημαίνει.

Στρατούλης: «Να τον χαίρονται τον κ.Μέργο»

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ.Μέργου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φλεβάρη.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας», σχολίασε αρχικά ο κ. Στρατούλης και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία».

Και καταλήγοντας, ο κ.Στρατούλης σχολίασε: «Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη για να υπερασπίσουν τη δουλειά κα το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους».

Οξεία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μέργος φαίνεται ότι «δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ».

«Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις. Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις» προσθέτει η Ιπποκράτους.


«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση του ΓΓ του υπουργείου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

«Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει οτι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί», τονίζει ο κ. Τσούκαλης.

«Τα golden boys της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αγορά και την αληθινή ζωή είναι καλύτερα να κλειδώνονται στα γραφεία τους και να μην μιλάνε δημόσια, γιατί εξοργίζουν τον Ελληνικό λαό που πληρώνει με αίμα την πολιτική του μνημονίου», τονίζει η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μέργου «προκλητικά κυνικές», καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου. «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών.

» Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων».

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ «αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ».

«Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι'
αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση», τονίζει το ΚΚΕ.