12 Φεβ 2013

Τσίπρας: Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά συγκυβερνούν


«Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά βαδίζουν χέρι-χέρι σε όλο το καθεστωτικό πολιτικό, κρατικό και μηντιακό φάσμα. Είναι οι δύο όψεις του μνημονιακού νομίσματος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα “Δημοκρατία, αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη: Η Αριστερά απαντά στη...
 
 στρατηγική της έντασης” που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στο Θέατρο Ακροπόλ. 

To θέατρο αλλά και οι διάδρομοί του ήταν γεμάτοι από κόσμο, βουλευτές, στελέχη, μέλη και προσκείμενους πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ πολίτες, που παρακολούθησαν την συζήτηση μέχρι τέλους. «Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής πολιτική δύναμη που εγγυάται ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν θα ακρωτηριαστεί από τον νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό φονταμενταλισμό της συγκυβέρνησης του Μνημονίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για τρεις πρωταγωνιστές της «στρατηγικής της έντασης» που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση: «η Χρυσή Αυγή, οι ακροδεξιοί θύλακες μέσα στην αστυνομία και οι επιφανείς ακροδεξιοί αναλφάβητοι επικοινωνιακοί σύμβουλοι της ΝΔ». Στην εκδήλωση εκτός του Αλέξη Τσίπρα, μίλησαν ο καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μανωλάκος, και ο Γιώργος Κιμούλης, σκηνοθέτης - ηθοποιός.

Αναφερόμενος στο «λάθος», που παραδέχτηκαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, θυμίζει μια χώρα που βγαίνει από πόλεμο, τόνισε πως «αυτό το λάθος υπήρξε ο οδικός χάρτης της μεγαλύτερης και βιαιότερης νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που έγινε ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο». 

«Καμία, όμως, πολιτική τέτοιας ακραίας αναδιάρθρωσης υπέρ των πλουσίων, καμία επίθεση σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν ταυτόχρονα δεν αμφισβητηθεί η ίδια η Δημοκρατία και οι ίδιοι οι θεσμοί της επίσημης νομιμότητας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι  αδύνατον μια τόσο ωμή ταξική επίθεση να μην δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της εξουσίας».


«Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά συγκατοικούν στον τύπο της κυβερνητικής εξουσίας σήμερα στην Ελλάδα. Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά βαδίζουν χέρι-χέρι σε όλο το καθεστωτικό πολιτικό, κρατικό και μηντιακό φάσμα. Είναι οι δύο όψεις του μνημονιακού νομίσματος», ανέφερε. «Οι καθεστωτικές δυνάμεις ένα δρόμο είχαν και έχουν: την καταπάτηση της δημοκρατικής νομιμότητας και των συνταγματικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου, τη δημιουργία ενός οιονεί καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης». Ο κυνισμός του κράτους και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος δεν οριοθετείται από ιδεοληψίες περί νομιμότητας. Γι' αυτούς η Δημοκρατία είναι ένα πρόβλημα, που πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, πως «όλοι οι «εκτός τόξου» επιβάλλεται να συκοφαντηθούν ως «κύκλοι ανομίας» και πυροδότες της βίας. Παλιά πολιτική, που παραπέμπει στην ιστορικά δοκιμασμένη συνταγή του ακροδεξιού εξτρεμισμού, την στρατηγική της έντασης». Η στρατηγική της έντασης είναι μια τακτική που διαιρεί, χειραγωγεί και ελέγχει την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας προπαγάνδα, παραπληροφόρηση, ψυχολογικό πόλεμο, προβοκάτσιες και ψεύτικα τρομοκρατικά χτυπήματα με στόχο να αναγκάσει τον λαό να αισθανθεί την ανάγκη για πιο συντηρητικές ή ακόμη και δικτατορικές κυβερνήσεις. Η στρατηγική εφαρμόστηκε κυρίως στην Ιταλία και την Τουρκία, όταν τα κομμουνιστικά ιδεώδη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

«Το μνημονιακό τόξο εχει ως στόχο καταρχήν να πετύχει την αυταρχική θωράκιση του κράτους, την περιστολή των δημοκρατικών εγγυήσεων, τη νομιμοποίηση μιας ακραίας καταστολής που θα αμφισβητεί, προληπτικά μάλιστα, όλα τα ατομικά και δημοκρατικά κατακτημένα δικαιώματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε: «Έχει βασικό στόχο να συκοφαντήσει και να απονομιμοποιήσει τις κοινωνικές διεκδικήσεις και τους κοινωνικούς αγώνες. Να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των «από κάτω», ποινικοποιώντας την ίδια την πολιτική και συνδικαλιστική συμμετοχή, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία».

Σχετικά με την Χρυσή Αυγή σημείωσε, πως «είναι σήμερα ένας κορυφαίος τέτοιος πρωταγωνιστής, που κλιμακώνει εμπράκτως την ένταση, είτε απέναντι σε μετανάστες είτε απέναντι σε συλλογικότητες»

«Είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός πυλώνας του συστήματος της διαπλοκής. Οι ακροδεξιοί θύλακες μέσα στην Αστυνομία είναι ένας δεύτερος πρωταγωνιστής. Με την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, συμμετέχει ενεργά στον πολιτικο σχεδιασμό της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης, επιχειρώντας άμεσες παρεμβάσεις στην καθημερινή ατζέντα», δήλωσε.

«Η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι, επιφανείς ακροδεξιοί αναλφάβητοι είναι ένας τρίτος πρωταγωνιστής. Οι μικροί Γκέμπελς του συστήματος, που έχουν άμεσα στοχοποιήσει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε ανεξάρτητο πολίτη, έντυπο, βιβλίο, διανοούμενο», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στα «επίσημα καθεστωτικά μίντια της χώρας, το μακρύ χέρι της οικονομικο-πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα, το "αυγό του φιδιού". Το μηχανισμό εκείνο που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια δεοντολογίες και δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μεταβάλλεται σε ένα ωμό μηχανισμό διαστρέβλωσης της πραγματικότητας».

«Ο δρόμος για ένα πλατύ μέτωπο  κοινωνικών συμμαχιών είναι ανοικτός για εμάς και όχι για αυτούς. Η στρατηγική της έντασης έχει επομένως μια μεγάλη αντικειμενική δυσκολία να επιλύσει. Για το λόγο όμως αυτό η στρατηγική της έντασης αλά ελληνικά θα είναι πιθανόν σκληρότερη του αναμενομένου. Και συντηρούμενης της κρίσης δεν είναι απίθανο να δούμε να εκφράζεται με ακραίες μορφές, όπως μας υποψιάζει άλλωστε η πρόσφατη πρακτική τοποθέτησης βομβών σε μεγάλους χώρους. Να μην επιτρέψουμε ούτε βήμα πίσω στη πολιτική μας δέσμευση, να ανατρέψουμε εκ βάθρων το σύνολο αυτής της ταξικής μνημονιακής πολιτικής. Να μην εκχωρήσουμε ούτε πόντο από τον ριζοσπαστισμό μας. Να ενεργοποιήσουμε σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, δίκτυα, θεσμούς, ομάδες, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Γιατί τα «Προγράμματα» δεν είναι άνευρα κείμενα εξαγγελιών. Για την Αριστερά, για την κινητήρια δύναμη δηλαδή της πολιτικής και κοινωνικής προόδου, «Πρόγραμμα» είναι η ενεργοποίηση των μαζών και η σύνδεση των απλών καθημερινών αιτημάτων τους με ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης».     

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσωπο της κοινωνίας που βάλλεται. Είναι ο εργάτης, είναι ο απεργός. Είναι ο άνεργος που ζητάει δουλειά. Είναι ο συνταξιούχος. Είναι ο μετανάστης που ζητάει φως και αξιοπρέπεια. Είναι η νέα μόνη γυναίκα. Είναι ο άνθρωπος με την αναπηρία, που θέλει να κυκλοφορεί περήφανος στο δρόμο. Είναι η εργαζόμενη γυναίκα, που δουλεύει part time σε δύο και τρεις δουλειές. Είναι ο δεκαεξάρης, που ασφυκτιά. Είναι ο γιατρός που μάχεται για τη ζωή του ασθενή του, ο εκπαιδευτικός που πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το δημόσιο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Είναι ο νεολαίος που μάχεται για το περιβάλλον, το νερό και τον αέρα. Είναι κάθε άνθρωπος με την ιδιαιτερότητά του, που δεν θέλει να την αισθάνεται ως μειονεξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλες και όλοι εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου στη σημερινή Ελλάδα».


Η Αριστερά θα κατευθύνει

 

“Είναι η δεύτερη φορά μεταδικτατορικά, που η Αριστερά είναι στη αντιπολίτευση”, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μανωλάκος. 
“Αυτή η Αριστερά μέσα από τον προεκλογικό της λόγο έχει επωμιστεί το καθήκον να αντιμετωπίσει, όσα προωθεί η τριανδρική κυβέρνηση Σαμαρά-Δένδια-Στουρνάρα. Η καρδιά της κοινωνίας χτυπάει αριστερά. Είμαστε εδώ όχι για να απαντήσουμε στο Τέλος της Ιστορίας του Φουκουγιάμα, αλλά για να απαντήσουμε στα προβλήματα του κόσμου της εργασίας”, ανέφερε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην στρατηγική της έντασης, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα, σχολίασε, ότι την θεωρεί αναμενόμενη καθώς “σε κάθε ιστορική καμπή το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της και θα αποτρέψουν την απώλεια της εξουσίας”. 

Όμως κατά την άποψή του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να αποφασίσει, σε τι θα απαντά και σε τι όχι, ανάμεσα στις προκλήσεις των αντιπάλων του. “Από εμάς θα εξαρτηθεί, εάν η κοινωνία κατευθυνθεί προς την βαρβαρότητα ή προς την ελπίδα”, τόνισε ο κ. Μανωλάκος.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr