10 Φεβ 2013

Τριγμοί στην τρικομματική κυβέρνηση από την ενδεχόμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου



Έντονες αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ προκάλεσαν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο και αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με τις συνδικαλιστές οργανώσεις προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να προωθήσει....
 

 ένα πλαίσιο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή, να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών αφορούν από τη μία τον υπάρχοντα τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και τη σύσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την άλλη την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με το «Βήμα» αναμένεται να επανεξεταστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, με κύριο στόχο τις συνδικαλιστικές άδειες.

Οι αλλαγές που συζητούνται στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας αφορούν όλη τη δομή του νόμου, τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ.

Νέος «πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για τον συνδικαλιστικό νόμο
«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της Ν.Δ., θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε μια ιδιαίτερως αιχμηρή ανακοίνωσή. Αναλυτικά σχολιάζει:

«Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια. 

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα.

Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες  φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης  στο συνδικαλιστικό κίνημα.Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της,αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν, πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται κατά των αλλαγών και αναφέρει:

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημήτρης Στρατούλης τάσσεται κατά της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, λέγοντας: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».

Τέλος, το ΚΚΕ με μια σκληρή ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:


«Ο υπουργός Βρούτσης επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στηναπεργία, επαναφέροντας ακόμη και  κατάπτυστους νόμους, ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες»