Δύο νέες λίστες με καταθέτες στο εξωτερικό φέρεται να έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, με τη μία να προέρχεται από το Λίχτενστάιν και την άλλη από το Λουξεμβούργο. Παράλληλα, οι αρχές ερευνούν λίστες από Ολλανδία και Αγγλία, οι οποίες περιέχουν ονόματα Ελλήνων, που κατέχουν σκάφη πολυτελείας και ακίνητα αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η λίστα από το Λίχτενστάιν ήταν γνωστή στις αρχές από το 2007, ωστόσο ποτέ δεν είχε διερευνηθεί. Το 2008 μετά από αντιδράσεις, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών, ωστόσο στη συνέχεια δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση μέχρι που το 2010 γνωστοποιήθηκε πως η λίστα βρίσκεται στα χέρια των αρχών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η «λίστα Λίχτενστάιν» είναι μια λίστα με ονόματα καταθετών, που είχε αντιγράψει υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λίχτενστάιν Χάινριν Κίμπερ. Το αρχείο φέρεται να περιέχει 4.527 ονόματα καταθετών Ελλήνων και Γερμανών.
Σημειώνεται, πως η εν λόγω λίστα παραδόθηκε το 2006-2007 στις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας έναντι του ποσού των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι γερμανικές αρχές αξιοποιώντας το υλικό άσκησαν διώξεις σε βάρος των καταθετών που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που είχαν στους λογαριασμούς τους.
Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει, πως η δεύτερη λίστα, αυτή από το Λουξεμβούργο, περιέχει τα ονόματα 4.200 καταθετών, οι οποίοι ελέγχονται για τις υψηλές καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία και 104 Ελλήνων, των οποίων τα ονόματα βρίσκονται σε ακόμη μια λίστα από την Ολλανδία, και έχουν στην κατοχή τους θαλαμηγούς και σκάφη πολυτελείας, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 4 εκατομμύρια ευρώ, με τις πρώτες διασταυρώσεις να δείχνουν πως τα σκάφη είναι αδήλωτα.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και σε μια λίστα του Λονδίνου με 600 Έλληνες που έχουν αγοράσει ακίνητα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρήματος σε τέσσερις λίστες, από τις οποίες η μία αγνοήθηκε προκλητικά το 2007, με καταθέτες στο εξωτερικό έρχονται στο φως. Μάλιστα, η λεγόμενη «λίστα Λίχτενσταϊν» πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας, καθώς η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν συγκινήθηκε, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr