Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προστατεύει και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως της στοματικής και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται...
και για το 30-90% των καρκίνων του αιδοίου, του πέους, του στόματος και του στοματοφάρυγγα. Επομένως ένα κορίτσι που θα εμβολιαστεί κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα είναι προστατευμένο και από άλλες μορφές καρκίνου, ενώ ανάλογη προστασία θα έχει και το αγόρι που θα εμβολιαστεί.
«Σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτελεί η ανεύρεση της αιτιολογικής σχέσης των πλέον καρκινογόνων τύπων του HPV, δηλαδή των τύπων 16 και 18, με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα του σώματος π.χ. πρωκτό, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τα οποία αφορούν και άνδρες και γυναίκες. Λόγω του ότι ο HPV εμβολιασμός προφυλάσσει από αυτούς τους δύο τύπους του ιού, εξετάζεται πλέον σήμερα σοβαρά η προοπτική εμβολιασμού όχι μόνον των γυναικών, αλλά και των αγοριών και των ανδρών. Και ενώ από επιστημονικής άποψης τα στοιχεία είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, απομένει να υπολογισθούν και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικές κλίμακες αν και ορισμένες χώρες, π.χ. η Αυστραλία, έχουν ήδη λάβει θετικές σχετικές αποφάσεις και αρχίζουν τον μαζικό εμβολιασμό και αγοριών 11-13 ετών στα σχολεία» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ., πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Cervical Cancer Association Θεόδωρος Αγοραστός.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ που μόλις δημοσιεύθηκε (JNCI, Ιανουάριος 2013) κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2009, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της εμφάνισης των καρκίνων μαστού, παχέος εντέρου, πνευμόνων και προστάτη αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων, που σχετίζονται με τον ιό HPV, δηλαδή του καρκίνου του πρωκτού και κυρίως της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και σε άνδρες και σε γυναίκες, με αποτέλεσμα κατά το έτος 2009 τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου σε απόλυτους αριθμούς (12.989) να υπερβαίνουν αυτά του τραχηλικού καρκίνου (11.388) η συχνότητα του οποίου δείχνει τάση ελάττωσης, προφανώς λόγω του προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος εμφανίζεται τελευταία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Επομένως ο κίνδυνος δημιουργίας καρκίνου ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων αφορά περισσότερο τους άνδρες (στοματοφάρυγγας πρωκτός, πέος) απ' ό,τι τις γυναίκες (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).
«Είναι λοιπόν προφανές ότι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η διεθνής κοινότητα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει υπό νέο πρίσμα τη σημασία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και τις επιπτώσεις από την παρουσία του στον οργανισμό και των δύο φύλων. Ως μοναδική λύση με πιθανότητες επιτυχίας προβάλλει ο έγκαιρος εμβολιασμός, στην μικρότερη δυνατή ηλικία και αγοριών και κοριτσιών, αυτή δε η προοπτική θα αποκτήσει πολύ περισσότερες πιθανότητες αποδοχής και αποτελεσματικότητας εάν υπάρξουν εξελίξεις και στην παρασκευή, στον τρόπο χορήγησης και στη διαθεσιμότητα των HPV εμβολίων" πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.
Η παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ Ασημίνα Γαλλή Τσινοπούλου επισήμανε ότι η καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό κατά του HPV είναι η πρώιμη εφηβεία δηλαδή στις ηλικίες 11-14 ετών, αφενός γιατί τα παιδιά βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των γονιών και αφετέρου επειδή δεν έχουν ακόμη αρχίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα εξήγησε ότι στις ηλικίες 15-17 ετών, που το 48% των εφήβων στη χώρα μας αρχίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν τους γονείς, και αυτό μαζί με τη έλλειψη επίσημης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης ευθύνεται για την ανάπτυξη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου με σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Οι ηλικίες αυτές είναι οι πιο δύσκολες στη διαχείριση των εφήβων ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα στην όψιμη εφηβεία, δηλαδή μετά τα 18 διότι τότε συνειδητοποιούν πλέον τι επιπτώσεις μπορεί αν έχει η σεξουαλική συμπεριφορά τους.
Σύμφωνα με την κ. Γαλλή σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 140 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενώ στην Ελλάδα έγιναν 140.000 δόσεις που καλύπτουν το 30% των ηλικιακών ομάδων στις οποίες εφαρμόζεται. Τέλος εξήγησε πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι κάποιος που κάνει το εμβόλιο μπορεί να νοσήσει από καρκίνο , διότι το εμβόλιο δεν περιέχει καρκινικά κύτταρα αλλά είναι μία ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη η οποία προκαλεί την δημιουργία αντισωμάτων.
Να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος έχει θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμούς ως μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ η εβδομάδα από 20 έως και 27 Ιανουαρίου 2013 έχει αφιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Καρκίνο του Τραχήλου στην υπενθύμιση όλων των δυνατοτήτων, που υπάρχουν σήμερα για την πρόληψη αυτής της σοβαρότατης και πολύ συχνά εμφανιζόμενης νόσου σε παγκόσμια κλίμακα.