21 Ιαν 2013

Π. Μπεγλίτης: " Αποδίδεται η πραγματικότητα στις δηλώσεις Λοβέρδου. Αλλά τις αποφάσεις τις υποστηρίξαμε όλοι"


"Η πολιτική και ιδεολογική διαφωνία αφορούσε στην γενική αρχή με βάση την διαχρονική διαδρομή του ΔΝΤ  και στις χώρες που εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του, που   είχανε τεράστια  κοινωνικά προβλήματα. Η πολιτική διαφωνία αφορούσε στο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα....

 διάσωσης της Ελλάδας και το ΔΝΤ .Από εκεί και πέρα συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα των στιγμών, συμφωνήσαμε τελικά να υπογράψουμε το πρόγραμμα προσαρμογής και να προσφύγουμε στο μνημόνιο."δηλωσε ο πρωην υπουργος Πανος Μπεγλιτης χθες στηνν τηλεοπτικη εκπομπη του ΣΚΑΙ  «Κυριακή με Δράση» σχετικα με τις προσφατες δηλωσεις του Α. Λοβερδου.

Ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι "απο  τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου αποδίδεται πλήρως η πραγματικότητα των συζητήσεων, των συσκέψεων και των αποφάσεων τόσο στο Μαξίμου  όσο και στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου. Από εκεί και πέρα μπροστά σε μια ιστορική ευθύνη, σε μια εθνική ανάγκη, προχωρήσαμε σε μια αναγκαστική επιλογή, για να αποτρέψουμε την χρεοκοπία και την στάση πληρωμών η οποία  θα είχε εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες και θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση την χώρα μας. Αυτές τις  αποφάσεις, παρά τους προβληματισμούς ,παρά τις διαφωνίες των μελών του υπουργικού συμβουλίου , τις υποστηρίξαμε όλοι.  Όλοι αναλάβαμε ατομικά και συλλογικά την εθνική ευθύνη. Με πρώτο τον πρωθυπουργό, βεβαίως τον αρμόδιο υπουργό αλλά και όλους τους υπουργούς, υπερασπιστήκαμε την μόνη επιλογή που είχαμε εκείνη την στιγμή προκειμένου να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας. Μια πολιτική επιλογή που τελικά εκ των υστερών βλέπουμε σήμερα, ότι την ασπάζεται και η κυβερνητική πλειοψηφία." 

Σχετικά με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι" Η προσφυγή της χώρας δεν έγινε  στο ΔΝΤ. Εδώ επιδιώκεται  μια παραχάραξη της αλήθειας. Η προσφυγή  γίνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς .Τότε υπό την πίεση μιας αδύναμης Γερμανίας να αντιληφθει  τις εξελίξεις και την σοβαρότητα της κρίσης δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, οδηγηθήκαμε και στην συμμετοχή  του ΔΝΤ. Η επιλογή του ΔΝΤ  δεν ήταν ελληνική επιλογή. Ήταν επιλογή των ευρωπαϊκών θεσμών και της Γερμανίας. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων  και στα μνημόνια που υπέγραψε η Πορτογαλία."

Ο κύριος Μπεγλίτης σχολιάζοντας την  ψηφοφορία της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής για την λίστα Λαγκαρντ δήλωσε πως "Την προηγούμενη Πέμπτη είχαμε την κορύφωση μιας πολιτικής  στρατηγικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει την κυβερνητική συνοχή και την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτή η κορύφωση οδήγησε ουσιαστικά σε αδιέξοδο, απέτυχε και κατέρρευσε. Αποδείχθηκε τελικά, ότι στην πολιτική  ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Παρά τον ιστορικό και διαχρονικό αυτό ορισμό του Μακιαβελισμού, οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει σήμερα κάποια συμπεράσματα, όχι μόνο για τα αδιέξοδα της πολιτικής του στρατηγικής, αλλά και στο πώς  γίνεται στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η πολιτική αντιπαράθεση. Η πολιτική  αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει με παραπληροφόρηση , δεν μπορεί να γίνει με φήμες, δεν μπορεί να γίνει με μια τυφλή στόχευση για την υπονόμευση της κυβερνητικής συνοχής ,μέσα από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και κυρίως μέσα από την στοχοποίηση  της παράταξης μας και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ Ευ. Βενιζέλου. Όλος ο σχεδιασμός αυτός που κατασκεύασε ο ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει μια δική του πολιτική  ατζέντα ήταν πρόχειρος και αγχωτικός. Η πολιτική  ατζέντα, όμως, δεν δημιουργείται στην βάση της τυφλής αντιπαράθεσης. Αντιθέτως, δημιουργείται σήμερα στην βάση των εναλλακτικών προτάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι η κατάρρευση αυτής της πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική  ηγεσία και την πολιτική  και κοινωνική του βάση. Γιατί από το ένα αδιέξοδο οδηγούνται στο  άλλο. Και αυτό δεν βοηθά το πολιτικό μας σύστημα, την αναγκαία ηρεμία και υπευθυνότητα που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις ,παρ’ όλο ότι είναι σεβαστή μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού παιχνιδιού, ακόμα και η οξεία πολιτική αντιπαράθεση .
...................................................
Όταν επιχειρείς να ποινικοποιήσεις την πολιτική ζωή, περάν του ανήθικου που έχει ως βασική αρχή αυτή η προσπάθεια, οφείλεις να αναδείξεις ουσιαστικά τα επιχειρήματα σου στο νομικό επίπεδο. Εκεί ήταν η παταγώδης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ . Γιατί δεν είχαν στοιχεία.  Είχαν όμως μια πολιτική στόχευση. Βεβαίως, η συνειδητή σύγχυση που προκαλούσαν πολλές φορές ανάμεσα στις πολιτικές και στις ποινικές ευθύνες είχε κοντά ποδαρια. Και αποδείχθηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια στόχευση η όποια κατέρρευσε και  ενισχύθηκε η κυβερνητική συνοχή, παρά τα επιμέρους προβλήματα.
………………………………………………………………….
Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τα μεγάλα προβλήματα οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε να εξαλειφτούν οι καχυποψίες και οι δυσπιστίες στο πλαίσιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με όρους  εντιμότητας, χωρίς μικροπολιτικά παίγνια. Γιατί οι καλοί  λογαριασμοί κάνουν τους καλούς  εταίρους και φίλους στην κυβερνητική συνεργασία."



Για την δήλωση του Ευ. Βενιζέλου στην Βουλή  σχετικά με τα αμυντικά σχέδια της χώρας ο πρώην υπουργός δήλωσε τα εξής :

"Επειδή είναι βαριά η ατμόσφαιρα,  πολλά τα προβλήματα, ας ευθυμήσουμε λίγο με την έλλειψη χιούμορ, με την περισσή σοβαροφάνεια που διακρίνει ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  με την αποστροφή του κ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, σε σχέση με τα αμυντικά σχέδια της χώρας. Το να έχουμε χιούμορ είναι και θέμα πολιτικής ωριμότητας ,το εάν μπορούμε δηλαδή  να σαρκάσουμε και να αυτοσαρκαστούμε. Αυτό υποδηλώνει το ήθος και την ποιότητα της πολιτικής μας. Τελικά ζυγιζομενοι  βρισκόμαστε ελλειμματικοί.
……………………………………………………………
Τι να τα κάνουμε τα αμυντικά σχέδια ; Να γίνουμε οι νέοι σύγχρονοι Ναπολέοντες; Να έχουμε τα αμυντικά σχέδια της χώρας και να παίζουμε στο σπίτι μας με την διάταξη των ένοπλων δυνάμεων; Θα έλεγα να σοβαρευτούμε!"


Σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ

"Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ  δείχνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί ασφαλώς, δεν έχει όμως οριστικά κλείσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα.  Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και ως κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω από την έκθεση ότι θέτει ως προαπαιτούμενο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτά έπρεπε εμείς να τα κάνουμε δικες  μας προτεραιότητες και όχι να μας τα θέτει η έκθεση του ΔΝΤ  ως προαπαιτούμενο για να χορηγήσει τις επόμενες δόσεις. Θέλω όμως  να αναφερθώ και στην πολιτική ανοησία που ενσωματώνεται μέσα στην έκθεση του ΔΝΤ  σε σχέση με την αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Δεν φτάνει ότι έπεσαν έξω στους πολλαπλασιαστές , δεν φτάνει ότι παραδέχονται πάρα πολλές λανθασμένες προσεγγίσεις που έκαναν, τώρα θέλουν να ασχοληθούν και με την εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Θα είναι καταστροφικό. Και αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να διαμηνυθεί." 

Για το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις ΜΜΕ

"Μαζί με την βασική μας  προτεραιότητα που είναι το  εθνικό ζήτημα της ανεργίας , πρέπει  να μιλήσουμε για την ανάπτυξη , για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού κι αναπτυξιακού μοντέλου. Μελέτησα όμως το πρόγραμμα για τις ΜΜΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης κι εκεί διαπίστωσα ότι έχουμε μια από τα ίδια. Χρηματοδοτούμε ένα πρόγραμμα  με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους  και αντί να ενισχύσουμε την καινοτομία , την εξωστρέφεια , τις νέες τεχνολογίες , να ενισχύουμε ,όπως γίνεται στην περίπτωση  αυτή, τα κομμωτήρια, τις καφετερίες, τα σφαιριστήρια και τα στούντιο φωτογραφικών ειδών ανά την επικράτεια , φοβάμαι ότι ορισμένοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει που βρισκόμαστε.  Εάν είναι να αναπαράγουμε τις πελατειακές σχέσεις ενός κράτους που μας οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο , τότε να ξαναβάλουμε όλοι τα ζητήματα σε μια νέα βάση και να συζητήσουμε στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Επειδή το μελέτησα , σας λέω πως διαφωνώ τελείως με το πρόγραμμα αυτό . Πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή."