Την ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος εκλογής και ανάδειξης των αιρετών οργάνων στους δήμους και τις περιφέρειες μελετά η κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως υπάρχει η σκέψη να σχηματίζονται δύο ψηφοδέλτια: ένα ψηφοδέλτιο, ενιαίο, στο οποίο οι πολίτες θα ψηφίζουν για το....
δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που επιθυμούν και ένα δεύτερο, το οποίο θα είναι επίσης ενιαίο και όπου θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους που επιθυμούν να αναδείξουν στα νέα αιρετά όργανα του πρώτου και του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αν και η σχετική πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθεί ένα περιφερειακό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δε θα διαθέτει ικανοποιητική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι όμηροι δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, των συμφερόντων που ενδεχομένως θα εκφράζουν και των προσωπικών τους επιδιώξεων.
Ωστόσο, δεν λείπουν φωνές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που εκτιμούν, ότι μπορεί να επιχειρείται «μεταφορά» και στους δήμους του μοντέλου συνεργασιών που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι σκέψεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νεότερες πληροφορίες επιβεβαίωσαν τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς με τη Ν.Δ., η οποία ανακίνησε το θέμα, συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά. Αντιστάσεις κρατά, όπως μας είπαν, για την ώρα το ΠΑΣΟΚ…