18 Ιαν 2013

Προανακριτική μόνο για Παπακωνσταντίνου - Όχι για τους υπόλοιπους με εκπλήξεις και διαρροές


Δεκτή, κατά πλειοψηφία, έγινε η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που είχαν καταθέσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 
Η προανακριτική που θα συγκροτηθεί τις επόμενες...

 ημέρες καλείται να διερευνίσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφου. 

Η Βουλή μετά από μία μαραθώνια και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση  αποφάσισε τελικά με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή  μόνο του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στην ψηφοφορία η κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαλαρή. Είναι ενδεικτικό, πως ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και 13 υπουργοί ψήφισαν μόνο σε μία κάλπη, στην πρώτη δηλαδή που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 23 ήταν εκείνοι που ψήφισαν επίσης σε μία, ενώ οι 88 άλλοι ψήφισαν και στις 4 κάλπες. Ο δε Παύλος Σιούφας ψήφισε σε δύο κάλπες εκείνη για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και στην κάλπη για την παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε και στις 4 κάλπες.

Πάντως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν συντεταγμένα μόνο στην κάλπη που είχαν προτείνει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με εξαίρεση την βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για τον Γ. Παπανδρέου και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Παπανδρέου συγκέντρωσε πολλές θετικές ψήφους, ενώ δεν αναμενόταν μια τέτοια εξέλιξη καθώς  ήταν πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή  κ. Νικολόπουλου. 
Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να συγκεντρώσει 37 ψήφους υπέρ της παραπομπής του, αλλά συγκέντρωσε τελικά 80 ψήφους υπέρ, 19 κατά της παραπομπής και 8 παρών. Παρόμοια εικόνα και για τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος επίσης αναμενόταν να λάβει 37 ψήφους υπέρ της παραπομπής και τελικά όμως έλαβε 63 ψήφους θετικές.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr