18 Δεκ 2012

Reuters: Διαπλοκή και Έλληνες ολιγάρχες των ΜΜΕ


Το τρίγωνο της εξουσίας στην Ελλάδα συναποτελείται από την πολιτική ηγεσία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους μιντιάρχες σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύει εκτενή έρευνα γύρω από την διαφθορά των ελληνικών ΜΜΕ.
 

Το πρακτορείο αναφέρεται στον Γιάννη Αλαφούζο και στον Γιώργο Μπόμπολα, τον Σταύρο Ψυχάρη αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και την Τίνα Μπιρμπίλη, που είχε μπει στο στόχαστρο του Βήματος, επί υπουργίας της στο ΥΠΕΚΑ. Το άρθρο θεωρεί, ότι η αποκάλυψη του μεγέθους της διαπλοκής αυτής έγινε, όταν ο Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΗ κατήγγειλε, ότι οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.


Το 2009, όπως αναφέρει η έρευνα του Reuters, στην Ελλάδα υπήρχαν 39 ημερήσιες εφημερίδες με τιράζ επικράτειας, 23 Κυριακάτικες, και 14 εβδομαδιαίες γεγονός που φέρνει την χώρα στην θέση να έχει περισσότερες κατά κεφαλή εφημερίδες από την Γερμανία ή την Βρετανία. Η Ελλάδα επίσης έχει 9 τηλεοπτικούς σταθμούς, έξι εκ των οποίων ιδιωτικοί και αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με μιντιάρχες στην Ελλάδα, αλλά η απάντηση που έλαβε (όταν την έλαβε) ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που να επηρεάζει υπογείως τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, πηγή μέσα από την τρόικα των δανειστών, δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων, ότι «διάφορα συμφέροντα εμποδίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου, που είναι απαραίτητη για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική».

Σύμφωνα με τις έρευνες της Κομισιόν για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη, στην Ελλάδα φάνηκε ότι παραμένει «ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της κυβέρνησης και των μίντια, τα οποία επηρεάζονται από ισχυρά οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που αποσκοπούν στην εξουσία και το κέρδος».

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος», είχε πει ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, πρώην υπουργός Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική, αλλά λειτουργεί σαν σοσιαλιστική χώρα».

Megaλες διασυνδέσεις

Οι μιντιάρχες στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μεγάλη παράλληλη επιχειρηματική δράση.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, πρόεδρος του ΣΚΑΙ, του οποίου ο πλούτος προήλθε από την ναυτιλία, όπως σχολιάζει το Reuters, δήλωσε με επιστολή του στο πρακτορείο, ότι «τα ελληνικά μίντια είναι στην ουσία γραφεία Τύπου για επιχειρηματικούς ομίλους. Έχουν εξελιχθεί σε μια καθόλα άρρωστη ιδιομορφία. Ο στόχος των μίντια φαίνεται ότι είναι πια να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους».

Ένα άλλο κανάλι που εμπλέκεται στην διαπλοκή είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων το Mega Channel, «που διοικείται από επιχειρηματίες που είναι οι ηγέτες στον χώρο τους ή έχουν στενές σχέσεις με ηγέτες στους διάφορους τομείς της οικονομίας».

Το Reuters αναφέρει τον Γιώργο Μπόμπολα τα μέλη της οικογένειάς του που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του Ελλάκτορ Α.Ε., της κατασκευαστικής που έχει αναλάβει έργα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικογένεια Μπόμπολα, επίσης, ελέγχει την εφημερίδα Έθνος, «που εδράζεται στο Χαλάνδρι δίπλα στην Αττική οδό που κατασκευάστηκε από ένα διεθνές δίκτυο κατασκευαστών μεταξύ των οποίων και ο Ελλάκτορ Α.Ε. Οι γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου κατασκευάστηκαν επίσης με συμμετοχή του Μπόμπολα».

Το Reuters αναφέρει ότι και στην περίοδο που η οικογένεια Μπόμπολα πήρε μετοχές σε μια εταιρία εξόρυξης μεταλλευμάτων που θα δραστηριοποιούνταν στην Χαλκιδική. Τότε, υπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη, που είχε εναντιωθεί στην δημιουργία ορυχείων στην συγκεκριμένη περιοχή.  Το Έθνος, τότε την είχε χαρακτηρίσει «Πράσινη Τίνα» και ασκούσε έντονη κριτική στο έργο της, χωρίς - όπως σχολιάζει το πρακτορείο – να γίνεται αναφορά στα συμφέροντα της οικογένειας στα ορυχεία. Μετά την απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη από το Υπουργείο το 2011, η εταιρία πήρε την άδεια να αρχίσει τις εργασίες. Στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, είχε σχολιάσει ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της απομάκρυνσης και της εταιρίας εξόρυξης.

Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του στο Reuters δήλωσε, ότι «δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ελλάκτορ Α.Ε. Η εφημερίδα Έθνος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ελλάκτορ Α.Ε.». «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του Έθνους στις κυβερνητικές πράξεις και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ελλάκτορ Α.Ε.», συμπληρώνει.

Στο Mega μέτοχος είναι και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που ελέγχει τα διυλιστήρια της Motor Oil Hellas και έχει και τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων, ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση. Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση».

Μετοχές στο Mega και την προεδρία του καναλιού έχει ο Σταύρος Ψυχάρης, ο εκδότης του ΔΟΛ. Ο Ψυχάρης είχε μηνύσει το 2006 δυο ερευνητές δημοσιογράφους που σε ραδιοφωνική εκπομπή είχαν πει ότι μέσω των εφημερίδων του είχε προωθήσει την πώληση των αεροπλάνων Eurofighter στην Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά, η υπόθεση έληξε με δικαίωση του Σταύρου Ψυχάρη.

Ο Ψυχάρης, επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες είχε ανοίξει ένα μέτωπο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος είχε δηλώσει δημοσίως ότι «πέρασαν οι εποχές που ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας όριζαν τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ». Το Βήμα είχε απαντήσει, ότι είναι σε θέση να αποκαλύψει ντροπιαστικά ντοκουμέντα για τον Απόστολο Κακλαμάνη, αναφορικά με το πολιτικό παρελθόν του.

Reuters vs ΕΣΗΕΑ


«Στο χώρο των μίντια, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Βαθιά κρυμμένη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, όπως σε γραφεία Τύπου, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων .

«Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ», συνεχίζει το άρθρο του Reuters.

Πιθανότητες αλλαγής

«Ανάμεσα σε κρασί και κεμπάπ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, είχε πει ότι δεν θα αφήσει πέντε νταβατζήδες και πέντε επενδυτές να χειραγωγούν την πολιτική ζωή», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι τότε δεν είχε διασαφηνίσει σε ποιους αναφέρεται. Όταν προσπάθησε ο Καραμανλής να κάνει αυτή την δήλωση πράξη, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τα μέσα.

Από τότε κανείς δεν έχει αποφασίσει να χτυπηθεί κατά μέτωπο με τους μιντιάρχες. Όπως σχολιάζει στο πρακτορείο ειδήσεων επιφανής Έλληνας πολιτικός, «οι πολιτικοί φοβούνται να χτυπηθούν με τους μιντιάρχες, γιατί θα έχουν ως αντίποινα κακή δημοσιότητα». Ο ίδιος πολιτικός ανέφερε ότι μιντιάρχες τον είχαν προσεγγίσει για να τους «βοηθήσει» με προσωπικές υποθέσεις τους.

Το Reuters αναφέρει, επίσης, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «κανονικοποιήσει» τα ΜΜΕ βρήκε έντονες αντιδράσεις από αυτά, ενώ το Βήμα και το Έθνος είχαν γράψει ότι «η Ελλάδα είναι αποικία», όταν η τρόικα ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει τις τράπεζες και θα έχει τον τελευταίο λόγο στους μεγάλους δανεισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τους ομίλους των ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, το άρθρο επισημαίνει ότι η οργάνωση, Διεθνής Διαφάνεια, κατέταξε την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr