4 Δεκ 2012

Παπανδρέου: Στο τελωνείο μετράει το Harvard παρά το πρώην πρωθυπουργός- "Η συνείδησή μου λέει ότι έκανα το σωστό με το μνημόνιο"


 Σε συνέντευξή του στο JFKJr Forum του Harvard με τον Mike Doukakis, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής που ακολούθησε ως πρωθυπουργός σχετικά με την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο και την οικονομική λιτότητα...

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα προγράμματα διάσωσης δεν αποσκοπούν  στο να συνεχίσουν οι χώρες την πρακτική του παρελθόντος, αλλά πρόκειται για μια πραγματική επένδυση για το μέλλον. Είτε μου κοστίσει είτε όχι, η συνείδησή μου μου λέει ότι έκανα σωστά με το Μνημόνιο, γιατί έκανα ό, τι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι διατήρησε μια πολιτική στάση ευθύνης όσο παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας υπογραμμίζοντας ότι «Όταν είσαι στην πολιτική, σε μια θέση ευθύνης, είσαι για να κάνεις κάτι. Είσαι εκεί για να αλλάξει κάτι. Πρέπει να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και επίσης να εξετάσουμε λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όσον αφορά στην δυσκαμψία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της σκληρής λιτότητας ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με αισιοδοξία, αλλά και διάθεση για... χαλαρή αυτοκριτική. «Η αγορά μόνη της δεν θα δημιουργήσει τις απαραίτητες αλλαγές και τις επενδύσεις για τους τύπους των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία. Είμαι υποστηρικτής ενός ισχυρότερου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Γιατί να μην επενδύσουμε σε τομείς που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς σαν χώρα» σχολίασε, και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ως πρωθυπουργός ότι θα συνδυάσω τον ισχυρό χρηματοπιστωτικό έλεγο και το «άνοιγμα» των επενδύσεων. Η ελληνική οικονομία υπονομεύεται όχι μόνο ως προς την αξιοπιστία της, αλλά επίσης τίθεται και ζήτημα αβεβαιότητας από την Ευρωζώνη. Πρέπει να κάνουμε το πολιτικό μας συστήμα πιο δημοκρατικό και πιο υπεύθυνο».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου θίγοντας το ζήτημα της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και του ίδιου περιέγραψε γλαφυρά ότι κατά τα ταξίδια του «Στα τελωνεία νοιάζονται περισσότερο για την ταυτότητα του Χάρβαρντ από διπλωματικό διαβατήριο μου, παρά για το ότι αναφέρει πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας».