Σε δύο στάδια θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπου θα συνυπάρχουν τα αντικειμενικά κριτήρια μαζί με τις γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κομμάτι της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει τα πτυχία και τα σεμινάρια των υπαλλήλων μαζί με την εργασιακή εμπειρία, τις ξένες γλώσσες...
αλλά και τυχόν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος.
Σε περίπτωση που κάποιος υπαλληλος δεν διαθέντει προσόντα ή ικανότητες θα τοποθετείται στην «κόκκινη γραμμή» εξόδου από το Δημόσιο.
Το άλλο μέρος της αξιολόγησης περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις όπου θα οι υπάλληλοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βασικών γνώσεων όπως στην Ιστορία, τη Γεωγραφία αλλά και την Αγωγή του Πολίτη. Με άλλα λόγια, θα απαντήσουν στο αν ξέρουν για τα όργανα, τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα τεστ θα είναι πολλαπλής επιλογής και θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Επιπλέον θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη (περίπου δύο με τρεις ώρες) και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.
Η αξιολόγηση αυτή που θα ξεκινήσει από το 2013 αφορά περίπου 650.000 υπαλλήλους, όπου αρχικά ενδέχεται να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία.