14 Δεκ 2012

Ζούμε περισσότερο, αλλά πιο άρρωστοι


Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν πλέον περισσότερο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν, αλλά με χειρότερη υγεία, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την παγκόσμια επίπτωση των διαφόρων ασθενειών.Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση...
 
 «The Lancet», δείχνει ότι η υπέρταση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν πλέον μετατραπεί στους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία, αντικαθιστώντας τον υποσιτισμό της παιδικής ηλικίας που θέριζε τον πλανήτη το 1900.

Η πενταετής μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 500 ερευνητές, έδειξε πως η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά προκαλούν παγκοσμίως τον ένα στους δέκα θανάτους. Αυτό, για το 2010 «μεταφράζεται» σε 13 εκατομμύρια χαμένες ζωές.

Η επίπτωση του AIDS εξακολουθεί να είναι υψηλή, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Νοσήματα όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα κοστίζουν πλέον τη ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι παλαιότερα, ενώ η διάρροια και η φυματίωση υποχωρούν ως αιτίες θανάτου.

Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι από διάρροια μειώθηκαν κατά 60% την τελευταία 20ετία, αν και πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι στις επίσημες καταγραφές δεν συνυπολογίζονται οι θάνατοι λόγω κακής υγιεινής.

Μολονότι, εξάλλου, έχει αυξηθεί σημαντικά το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως, το όφελος αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξησή του στις ανεπτυγμένες χώρες.

Επιπλέον, το χάσμα στην επιβίωση μεταξύ πλουσιών και φτωχών χωρών δεν έχει μεταβληθεί από το 1970, ενώ οι υποσαχάριες χώρες έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά πρόωρου θανάτου σε όλο τον κόσμο.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο κόσμος έχει μετακινηθεί σταδιακά από τον πρόωρο θάνατο στην χρόνια αναπηρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κρίστοφερ Μάρεϋ από το Ίδρυμα Μετρικής & Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

«Με άλλα λόγια: ό,τι μας αρρωσταίνει δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα μας σκοτώσει κιόλας», κατέληξε.