30 Δεκ 2012

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης τα υπόλοιπα «καυτά» ονόματα της λίστας


 Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, εξελίχθηκε σε σήριαλ για να καταλήξει σε πολιτικό σκάνδαλο, που έσκασε στην αυλή του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης δεν τελειώνει μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Είναι ακόμα 2062 ονόματα που πρέπει να διερευνηθούν και σύμφωνα....


 με δικαστικές πηγές αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει. Το ΣΔΟΕ, παράλληλα κάνει διασταυρώσεις και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.  

Αυτή η υπόθεση κρύβει ακόμη και άλλες εκπλήξεις σε σχέση με τα εμβάσματα.

Θα έχει το θάρρος η δικαιοσύνη να καλέσει τα βαριά ονόματα της λίστας, επιχειρηματίες, εκδότες, δημοσιογράφους και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού που τα όνομα τους βρέθηκαν στη λίστα;
Η λίστα Λαγκάρντ, που τόσοι προσπάθησαν να θαφτεί και να ξεχαστεί αποκαλύφθηκε από την επιμονή που έδειξαν λίγοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ.

Η απόφαση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν είναι το τέλος αλλά μόνο η αρχή της δοκιμασίας.

 Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν να κάνουν μόνο με την αλλοίωση της αυθεντικής λίστας, η έρευνα για τις ευθύνες των Υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη λίστα δεν έχει κλείσει.


Εκτός, από την πολιτική εμπλοκή πρέπει να χυθεί άπλετο φως και για τα μη πολιτικά πρόσωπα και να διερευνηθεί αν λειτουργούσαν ως παρένθετα πρόσωπα πολιτικών.

Πρέπει να διαλυθεί η καχυποψία που υπάρχει στον Ελληνικό λαό  ότι η «καλή κοινωνία» έχει τον τρόπο και τις «πλάτες» να κρύβει τα λεφτά της σε τράπεζες του εξωτερικού.   

Θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις αν τα  «χρυσά παιδιά» της οικονομικής, πολιτικής, μιντιακής εξουσίας και μαζί τους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι μπορούν να βγάζουν στο εξωτερικό τα παράνομα κέρδη τους χωρίς να κανέναν έλεγχο και με υψηλή προστασία.

Και μπορεί η λίστα Λαγκάρντ να είναι μόνο από ένα  υποκατάστημα της συγκεκριμένης Τράπεζας στη Γενεύη. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει στην Ελλάδα αν αντίστοιχες λίστες φτάσουν στις ελληνικές αρχές από εκατοντάδες υποκαταστήματα των περίπου σαράντα Τραπεζών που λειτουργούν στην Ελβετία; Για να μην αναφερθούμε σε Τράπεζες άλλων χωρών και φορολογικών παραδείσων που εικάζεται ότι υπάρχουν καταθέσεις ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.


Δεν είναι όμως μόνο η λίστα Λαγκάρντ, πολλά ερωτήματα εγείρονται από την απόκρυψη τριών ακόμη λιστών την ύπαρξη των οποίων παραδέχτηκε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόκειται για λίστες με ονόματα ελλήνων καταθετών από το Λίχτενσταιν, το Λουξεμβούργο και για Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων του Λονδίνου. Γι΄ αυτές βέβαια δεν λέει κανείς τίποτα ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτές τις τρεις είναι «απείρως πολλαπλάσια» από την αντίστοιχη της HSBC.