13 Νοε 2012

Π. Μπεγλίτης: Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση


Αποσπάσματα συνέντευξης στην NET FM


Για τις ανακοινώσεις  του  Eurogroup

«….Είναι γεγονός ότι μέσα από το τελικό ανακοινωθέν με  τα συμπεράσματα του συμβουλίου υπουργών των χωρών της ευρωζώνης , δεν μπορεί κανείς...

 
 με απόλυτη ευκρίνεια και σιγουριά να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί ή σε τι ακριβώς έχουν δεσμευθεί οι εταίροι μας και δανειστές μας. Ένα γεγονός που συγκρατώ ως θετικό, είναι πως αναγνωρίζουν ότι εμείς από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει την δέσμευση της ψήφισης των μέτρων και από την πλευρά τους υπάρχει η υποχρέωση για την καταβολή της δόσης.
Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζει μια σειρά ερωτηματικών που χρίζουν διευκρινήσεων από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Ποιες είναι ακόμα εκείνες οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν; Εάν είναι απλές διοικητικές πράξεις, με την μορφή υπουργικών αποφάσεων ή με την μορφή Προεδρικών διαταγμάτων, είναι ένα θέμα εσωτερική έννομης τάξης που μπορεί  σύντομα η κυβέρνηση να ολοκληρώσει και το τελικό αυτό στάδιο. Αν είναι όμως πρόσθετες προαπαιτούμενες δράσεις, εκεί τίθεται ένα ζήτημα.
Το δεύτερο που χρίζει διερεύνησης είναι εάν οι εταίροι μας δεσμεύονται στην πλήρη καταβολή της δόσης του Ιουνίου, των 31,5 δις ευρώ, συμπληρωμένη με την δόση του Σεπτεμβρίου που είναι ακόμα άλλα 5 δις ευρώ . Θέλω να αντιληφθώ, δηλαδή, εάν η δόση θα δοθεί στο ακέραιο συνολικά και όχι τμηματικά. Γιατί αυτό θα ήταν ένα μήνυμα αρνητικό για την χώρα μας, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Το μείζον όμως είναι το τρίτο θέμα., το οποίο καταρρίπτει πολλές ψευδαισθήσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Είναι το κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα, της έντονης διαφοράς μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων, σε σχέση με την διαχειρισιμότητα  του δημόσιου χρέους της χώρας. Κρίσιμος παράγοντας για την καταβολή της δόσης, τουλάχιστον από την πλευρά του ΔΝΤ.
Με προβληματίζει η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία προφανώς είναι δεσμευμένη από τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου οι πιέσεις είναι εξαιρετικά  μεγάλες, άσχετα εάν εμείς δεν τις καταλαβαίνουμε ή δεν τις πληροφορούμαστε , και αφήνει το ζήτημα ανοιχτό.
Άρα ,είναι καίριας  σημασίας θέμα για την ομαλή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης την επόμενη περίοδο, στο πλαίσιο των δυο συναντήσεων που ορίστηκαν στο Eurogroup.

………………………………………………………….
Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση «αγοράς χρόνου» από το ΔΝΤ για το 2013 . Να θεωρηθεί, δηλαδή, από την πλευρά του ΔΝΤ,  σύμφωνα με την καταστατική του ρύθμιση, ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει για την επόμενη μόνο χρονιά και όχι μέχρι τέλος της χρονικής περιόδου το χρέος της. Αυτό εκπληρώνει ένα καταστατικό του ΔΝΤ και θα μπορούσε να συναινέσει  στην καταβολή τμήματος της δόσης για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας για το 2013. Αγοράζοντας χρόνο, λοιπόν, βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία , εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013 και από την άλλη αφήνουν ανοιχτό το θέμα των πιέσεων ή των εσωτερικών ρυθμίσεων και διευθετήσεων στο ΔΝΤ, κάτω από την πίεση μεγάλων αναδυόμενων χωρών και οικονομιών, όπως είναι η Κίνα, η  Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία. Εκεί θα πρέπει να στραφεί την επόμενη περίοδο η πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

……………………………………………………

Όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ένα πνεύμα ψευδαισθήσεων στο εσωτερικό της χώρας, ότι όλα θα εξελιχθούν χωρίς εμπόδια, χωρίς σκαμπανεβάσματα, είχαν μια λάθος αντίληψη και φοβάμαι πως χάθηκε χρόνος στο να διαπραγματευτούμε σκληρά όσο μπορούσαμε, με ό,τι περιθώρια είχαμε, γι αυτά τα δυο κρίσιμα ζητήματα .Το χρηματοδοτικό κενό και την διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους.

……………………………………………………


Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις .Όταν μιλούσαμε για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης και λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, είχαμε δίκιο.

Καθώς επίσης, και ότι σε καμία περίπτωση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούσαν οι εξελίξεις να έχουν έναν γραμμικό κι αυτοματοποιημένο χαρακτήρα. Όσοι το πίστευαν έχουν διαψευστεί από την χθεσινή σύσκεψη του Eurogroup.


Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

« Πράγματι είναι ανησυχητικές. Είμαι όμως αισιόδοξος για το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι μετά τα τραύματα της προηγούμενης εβδομάδας ,μπορεί να υπάρξει και άμεσα η σταθεροποιητική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε αργά, σταθερά, δύσκολα πολλές φορές, μια διαδικασία ανάταξης της παράταξης. Υπό μια βασική προυπόθεση, που έχει να κάνει με την συλλογική και ατομική μας ηθική ,ως στελέχη και ως κόσμος του ΠΑΣΟΚ.
Ότι θέλουμε να συμβάλλουμε όλοι στην επιβίωση της παράταξης. Είμαι ανήσυχος για δηλώσεις, στάσεις, συμπεριφορές, της τελευταίας περιόδου. Από την άλλη, είναι το ιστορικό ειδικό βάρος μιας παράταξης και η πολιτική αναγκαιότητα, να υπάρξει ως ισχυρός πολιτικός πόλος, που με κάνει να πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει μεγαλύτερη σωφροσύνη και πολιτική σοφία σε όλους, ώστε να συμβάλλουμε ο καθένας στο μέτρο του δυνατού στην ανάταξη της παράταξης.
Οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού έδειξαν πως παρά τα τραύματα, παρά τις πληγές την συρρίκνωση την εκλογική, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και σε αυτές τις συνθήκες να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.


Για ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Σε αυτή την τριμερή κυβερνητική συνεργασία έπρεπε να συμμετάσχουμε με πολιτική συμμετοχή στελεχών μας με πολιτική εμπειρία και συμπεριλαμβανομένου του προέδρου μας, του Ευάγγελου Βενιζέλου... Μια τέτοια συμμετοχή θα δημιουργούσε άλλες κυβερνητικές ισορροπίες και άλλη δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα.»