18 Νοε 2012

Μετά τη δόση δρομολογεί εξελίξεις - Εκλογικός νόμος, "σπάσιμο" των μεγάλων Περιφερειών


Βαρόμετρο για τις αλλαγές οι αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης και κυρίως οι εξελίξεις στην οικονομία. Εκλογικός νόμος, περιφέρειες, νόμος περί ευθύνης υπουργών οι πρώτες σκέψεις του Πρωθυπουργού.Πρωτοβουλίες για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με τις οποίες θα επιχειρήσει να επουλώσει....

 τα βαθιά τραύματα που άνοιξε πλέον και στη ΝΔ το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, αναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς στο διάστημα μέχρι την Άνοιξη και αφού πρώτα η οικονομία πατήσει στα πόδια της –κάτι που ωστόσο δεν εξαρτάται μόνον από τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν κινήσεις που θα επιφέρουν αργά αλλά σταθερά μία αλλαγή κλίματος και σε πολιτικό επίπεδο αφού πλέον η κοινωνία έχει γυρίσει για τα καλά την πλάτη της στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα ενισχύοντας για πρώτη φορά δυνάμεις (Χρυσή Αυγή) που επιχειρηματολογούν συλλήβδην κατά του πολιτικού συστήματος.

Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως το πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού θα εκδηλωθεί καταρχήν με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και τις τροποποιήσεις στη μορφή της χρηματοδότησης των κομμάτων –δυο θέματα που όχι μόνο βρίσκονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αλλά είναι από τα βασικά που «ερεθίζουν» αρνητικά την κοινωνία η οποία ήδη στενάζει κάτω από τα βαριά μέτρα του μνημονίου. Αν και στο παρελθόν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υπερασπιστεί το νόμο του 2003 εν τούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές και με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ.

Οι βασικότερες όμως αλλαγές που θα επιχειρήσει να προωθήσει ο κ. Σαμαράς αφορούν στον εκλογικό νόμο και στις εκλογικές περιφέρειες. Ειδικά για το τελευταίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση να «σπάσουν» οι μεγάλες περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Αττικής.

Το μεγάλο «παιχνίδι» ωστόσο θα γίνει με τον εκλογικό νόμο καθώς πλέον με τη μορφή που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα -κάτι το οποίο ωστόσο μέχρι χθες στηλίτευε με πάθος. Αν και ο κ. Σαμαράς έχει απορρίψει στο παρελθόν την εφαρμογή της απλής αναλογικής εντούτοις πλέον φαίνεται πως η συζήτηση θα αφορά την κατανομή των εδρών αυτών σε κόμματα που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο εκλογικό ποσοστό.

Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα θα ανοίξει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Σημειώνεται πάντως πως για να ισχύσει ο όποιος νόμος αποφασιστεί από τις επόμενες εκλογές χρειάζονται 200 ψήφοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάλπες που θα γίνουν με το ισχύον σύστημα πριν εφαρμοστεί ο νέος νόμος.

ΠΗΓΗ:real.gr