Μετά το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Το νέο σχέδιο για την φορολογία θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των......
λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το σχέδιο που θα φτάσει στα χέρια των αρχηγών θα εξετάσουν δύο εναλλακτικές λύσεις :
Α. Αφορολόγητο όριο έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Β. Επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο.
Σε κάθε περίπτωση ο ανώτατος συντελεστής θα φθάνει το 2% ενώ πρόκειται για έναν φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.
Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια.
Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) αλλά με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου.
Για τα ακίνητα της Εκκλησίας, θα διατηρηθεί η απαλλαγή από τον φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ από τον φόρο δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ΄επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης.
Στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.).
Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και είναι πιθανό να μειωθούν μέχρι και στο μισό τα αφορολόγητα όρια στις μεταβιβάσεις.