18 Οκτ 2012

Π. Μπεγλίτης: " Τα νέα εργασικά ζητήματα που έθεσε η τρόικα δεν έπρεπε καν να μπουν στο τραπέζι διαλόγου"


 «Δεν μπορούμε να συζητάμε τα νέα πρόσθετα εργασιακά ζητήματα που βάζει η τρόικα στο τραπέζι προς συζήτηση και διαπραγμάτευση.
Θεωρώ πως δεν μπορεί  να υπάρξει καν αφετηρία διαλόγου και διαπραγμάτευσης."
δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ΝΕΤ Fm ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης...


Ο κ. Μπεγλίτης μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
"Έχουμε την ευθύνη όμως από την άλλη πλευρά, να προχωρήσουμε χωρίς απώλεια χρόνου στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας , συμπεριλαμβανομένων και των ογδόντα εννέα θεμάτων, ως προαπαιτούμενες δράσεις, τις οποίες τις έχουμε συμφωνήσει.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις σε μεγάλο βαθμό είναι αυτονόητες και οφείλουμε ακόμα και χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής να τις υλοποιήσει η χώρα μας.
Όταν όμως μπαίνουμε σε τέτοιου είδους εργασιακά ζητήματα, σε μια περίοδο αύξησης της ανεργίας και διάλυσης του εργασιακού και κοινωνικού ιστού στη χώρα, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η συζήτηση και μόνο αυτών των θεμάτων θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα, θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και δεν θα συνεισφέρει σε τίποτα στην χώρα, στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητά της.
Φοβάμαι πως διαπραγματευόμαστε μια σειρά μύθων από ιδεοληψία των εταίρων μας. Αποδείχθηκε σε αυτά τα τρία χρόνια ότι πάρα πολλοί από αυτούς τους μύθους που μας επέβαλαν εξαναγκαστικά οι εταίροι μας, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα ,έχουν εκτρέψει την οικονομία, έχουν δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Θεωρώ λάθος ακόμα και την συζήτηση εναλλακτικών ,πιο αμβλυμμένων σεναρίων, για αυτά τα τρία μείζονα εργασιακά θέματα. Θεωρώ λάθος από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας να συζητούν εναλλακτικές λύσεις με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.»